Sport

"Borde räcka som tändvätska"

NHL-spelaren Mattias Ekholm har anslutit till Tre konor och spelar mot Ryssland.
NHL-spelaren Mattias Ekholm har anslutit till Tre konor och spelar mot Ryssland.

Spelet har inte alltid varit glimrande under ishockey-VM.Ändå har Tre Kronor chans att ta hem gruppen.– Jag tycker att det borde räcka som tändvätska, säger Johan Tornberg, assisterande tränare, inför mötet med Ryssland.

Sverige har fortfarande chans att ta hem gruppen och på det sättet få en – på pappret – enklare kvartsfinal. Förbundskapten Pär Mårts & Co har dock inte avgörandet i egna händer.

Först krävs det seger mot hemmanationen Ryssland på tisdagskvällen, samtidigt som slutspelsjagande Schweiz vinner det tidiga mötet med Tjeckien.

Inte helt enkelt, med andra ord.

Men Johan Tornberg, assisterade tränare, gillar förutsättningarna.

– Vi kan ha alla möjliga bråkiga vägar men vi har fortfarande chans att vinna gruppen. För spelare och ledare gör det att vi vet vad vi ska går efter. Det är inga konstigheter kring vad som ska eller kan hända, säger han.

"Ryssarna är ryssarna"

Samtidigt är han medveten om att det är en tuff uppgift som väntar Tre Kronor.

– Ja, ryssarna är ryssarna. Vi slog dem i december i en fullsatt arena men nu är det ju helt nya lag. Men vad fasen... Det är världsspelare vi möter, och det kan väl inte bli bättre än så, säger Tornberg.

Fransson osäker

Enligt Johan Tornberg har Tre Kronor två frågetecken att räta ut inför tisdagskvällens match i Ice Palace: Kan Johan Fransson, som dras med en inflammerad armbåge, spela? Och vem ska Nashvilles Mattias Ekholm få som backkollega?

– Fransson håller vi på och kollar fortfarande. Vi trodde att han skulle testa på is nu (på måndagen). Han är nära men vi får se, säger Tornberg och hade sedan svårt att svara på hur de tänker med Ekholm.

– Jag tror att det kan bli en blandning, var han kommer spela och med vem han kommer spela.