Nöje Nyheter

Borgen på en miljon dollar för Cosby

Bill Cosby. Arkivbild
Bill Cosby. Arkivbild

En miljon dollar i borgen – det är vad Bill Cosby avkrävts för att få vara fri i väntan på rättegång. De envisa sexbrottsanklagelserna mot honom har nu – för första gången i ett brottmål – nått så långt som till domstol.

Åklagare i Pennsylvania vill att rätten prövar misstankarna om att Bill Cosby drogade och förgrep sig på en kvinna 2004.

Det är tio år sedan den första kvinnan trädde fram. Sedan dess har mer än 50 kvinnor vittnat om hur komikern ska ha drogat och i ett flertal fall förgripit sig på dem.

Piller och vin

– På kvällen i fråga uppmanade herr Cosby kvinnan att ta piller och vin, vilket resulterade i att hon blev oförmögen att röra på sig och hindra hans närmanden. Han begick då ett försök till grov våldtäkt, säger Kevin R Steele på distriktsåklagarmyndigheten i Montgomery County.

Åklagarna har fört fallet till domstol genom en anklagelseskrift, ett dokument kallat "complaint", som kan jämföras med ett åtal. Redan under onsdagen hölls "arraignment", det steg i processen där Cosby fått anklagelserna presenterade för sig inför en domare och beretts möjlighet att svara på hur han ställer sig till dem. Cosby valde att inte svara.

Inledande förhandlingar i rätten ska ske den 14 januari, enligt nyhetskanalen. Cosby har enligt Reuters betalat borgen och fått lämna i från sig sitt pass.

Enligt Steele har det under året framkommit ny information om det påstådda fallet från 2004.

– Efter att ha granskat bevismaterialet kan vi i dag börja skipa rättvisa för offret, säger han.

Brottsrubriceringen lyder försök till grov våldtäkt, vilket betraktas som ett allvarligt brott i USA. Om Cosby blir fälld kan straffet enligt amerikanska medier bli maximalt tio års fängelse och böter.

Cosby har vid upprepade tillfällen nekat till anklagelserna och har aldrig tidigare varit formellt misstänkt. Många av de påstådda brotten ska ha skett för så länge sedan att de hunnit preskriberas.

"Viktig händelseutveckling"

– Detta är en väldigt viktig händelseutveckling, säger advokaten Gloria Allred, som har företrätt kvinnan i ett tidigare civilrättsmål mot Cosby, till CNN.

I början på december stämde Bill Cosby sju av kvinnorna som anklagat honom. Han hävdade att de var lögnare som "svärtat ned hans heder och rykte".