Nyheter

Boris Johnson ny utrikesminister

Storbritanniens nya premiärminister Theresa May tillsammans med sin make Philip på trapporna till 10 Downing Street i London sedan May utsetts till premiärminister efter David Cameron.
Storbritanniens nya premiärminister Theresa May tillsammans med sin make Philip på trapporna till 10 Downing Street i London sedan May utsetts till premiärminister efter David Cameron.

Storbritanniens nya premiärminister Theresa May vill bekämpa "brännande orättvisor" och samla landet inför en ny roll utanför EU.I ett överraskande drag utser hon den kontroversielle EU-motståndaren Boris Johnson till utrikesminister.

Den 59-åriga Theresa May fick frågan att ta över det brittiska rodret tidigt på onsdagskvällen. Frågan kom formellt från den brittiska statschefen som stod i det politiska rampljuset under dagen. May tackade ja, nigande.

I en överraskande utnämning valde May att ge utrikesministerposten till Boris Johnson. Den tidigare Londonborgmästaren Johnson var ledande i kampanjen för ett utträde ur EU, och hans ofta drastiska utspel väckte starka känslor i valkampanjen. Downing Street valde samtidigt att göra en rockad genom att ge den förre utrikesministern Philip Hammond finansdepartementet.

Parlamentsledamoten David Davis, som var ledande i utträdeskampanjen, blir chefsförhandlare i frågan om att lämna EU. Davis har tidigare varit Europaminister.

Sociala orättvisor

May hade då markerat en politisk inriktning för både Tories och landet i ett kort, men intensivt tal framför 10 Downing Street.

May sade att hon ska leda partiet och landet i företrädaren Camerons anda. Men sedan lade hon tonvikten vid att det konservativa partiet Tories vill vara ett samlande parti, även för utsatta, för minoriteter och de grupper som drabbas av sociala och ekonomiska orättvisor.

– Vi ska inte vara ett parti för några få privilegierade, utan för alla. Tillsammans ska vi bygga ett bättre Storbritannien, sade hon.

Tidigare hade David Cameron framträtt en sista gång i parlamentet. Han slapp de sedvanliga buandena från sina politiska motståndare under sin sista frågestund; både partikamrater och oppositionspolitiker tackade honom för hans tid som premiärminister.

Stämningen var uppsluppen, men bottnade samtidigt i allvar. Cameron uppmanade sin efterträdare May att försöka hålla så nära band till EU som möjligt.

Vardag i London

På Londons gator pågick livet som vanligt. Efter en tid av dramatik i brittisk politik verkar många ta ledarbytet med jämnmod.

– Jag tycker inget särskilt om det. Vi får se vad som händer. Om några månader får vi se om Theresa May är bra eller inte, säger 67-årige Gary Lumbis till TT:s utsände under en paus i arbetet med att lasta in möbler i en flyttbil.

– Förmodligen är hon väl bara ytterligare en lögnare och fulspelare.

Men den 50-åriga fondförvaltaren Lawrence Frampton, och hans 14-åriga dotter Asia, är försiktigt positiva till ledarbytet.

– Hon har erfarenhet av att regera, vilket kommer att behövas framöver, säger Frampton.

Lawrence Frampton säger sig samtidigt vara nöjd över att få en kvinnlig premiärminister.

– Nu behövs en person som enar landet. Och, det kanske är lite generaliserande, men med en kvinnlig ledare kanske det kan bli mindre av aggressiv utrikespolitik och en mer inkluderande och progressiv politik överlag.

Kirsty Wigglesworth /AP/TT
Blivande brittiska premiärministern Theresa May på väg till regeringsmöte på 10 Downing Street. Arkivbild.
Mattias Mächs /TT
Lawrence Frampton, 50, fondförvaltare och dottern Asia Frampton ser fram emot att se Theresa May som premiärminister.
Parliamentary Recording Unit /AP/TT
Storbritanniens avgående premiärministern David Cameron tar emot applåder efter sin sista frågestund i parlamentet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset