Nyheter Världen

Boris "måste leva med skammen"

Den tidigare Londonborgmästaren och brexitgeneralen Boris Johnsons överraskande besked att han trots allt inte kandiderar till posten som partiledare för det konservativa Torypartiet – och därmed inte är aktuell för att efterträda avgående David Cameron på premiärministerposten – har väckt känslor.

Här följer några av dagens reaktioner.

Den konservative tidigare biträdande premiärministern Michael Heseltine finner knappt ord i sin vrede över Boris Johnson beteende, en intervju med BBC:

"Känslan är djup förfäran och ohöljt förakt. Han har slitit paritet itu. Han har skapat den mest omfattande konstitutionella krisen i modern tid. Han har gröpt ur miljardvärden av medborgarnas besparningar. Han är som en general som leder sin armé ackompanjerad av vapenskrammel, men som vid åsynen av slagfältet flyr. Jag har aldrig varit med om en sådan avskyvärd och ansvarslös situation. Han måste nu leva med skammen efter vad han ställt till med."

"Även du, min Brutus"

Stanley Johnson, far till Boris Johnson, när han ombeds kommentera beskedet att sonen inte kandiderar till partledarposten. Johnson lär syfta på beskedet från sonens tidigare bundsförvant Michael Gove att han inte tror att Boris Johnson kommer att klara av jobbet och att han själv därför kandiderar. En döende Julius Ceasar (romersk statsman som levde på 100-talet f.Kr) ska ha yttrat orden "Även du min Brutus" när han förstår att bundsförvanten Brutus också ingått i den dödliga sammansvärjningen mot honom.

"Boris Johnson är körd som politiker men kan ändå återvända och bli en tillgång för nationen".

Guto Harri, som var kommunikationschef under Boris Johnson när denne var borgmästare i London, säger också till BBC:s radioprogram att World At One att hans tidigare chef "missbedömt" läget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset