Sport

Borta bäst i finalserien

"VM hade varit fantastiskt kul, går jag långt med Frölunda och kanske hela vägen så blir mina aktier starka", säger Johan Sundström. Arkivbild.
"VM hade varit fantastiskt kul, går jag långt med Frölunda och kanske hela vägen så blir mina aktier starka", säger Johan Sundström. Arkivbild.

Hemmadominansen har varit kraftig i ishockeyns SM-slutspel.Ända fram till finalserien.Nu är det borta bäst som gäller – igen.– Det gäller att försöka stänga ute förväntningar och press på hemmaplan, säger Frölundas succéforward Johan Sundström som hoppas att trenden håller i sig en match till.

På tisdagen åker Frölunda till Skellefteå för att försöka sno åt sig en bortaseger till i den tredje finalen.

Trendbrottet mellan semifinal och finalspel i slutspelet har varit anmärkningsvärd.

Av 13 matcher i de två semifinalserierna vanns tolv av hemmalaget.

I finalserien har de två inledande matcherna båda slutat med bortaseger.

Mardröm för fansen

Fjolårets finalserie var lika frustrerande för hemmalagen och dess supportrar.

Då vanns de fem första matcherna av bortalaget innan Växjö avgjorde hemma mot Skellefteå i den sjätte finalen.

Det talas om att lagen spelar enklare och rakare när de hamnar på bortaplan.

– Det kan ligga något i det. Bortaplan är ofta att överleva de första tio minuterna på ett bra sätt och komma in i matchen. Det gjorde vi fantastiskt bra i Skellefteå senast, vi gjorde ett mål och tryckte tillbaka dem, säger han om den första finalen i lördags som Frölunda vann med 4–3.

I söndags var det ombytta roller då Skellefteå vann i Göteborg med 4–1.

Frustration

Trots stödet från ett fullsatt Scandinavium, 12 044 åskådare. Men hemmaplan kan bli en belastning också om motgångarna kommer.

– Ja, det är klart att det kan växa fram en frustration både från oss spelare och på läktaren. Det kan komma lite negativa suckar när pucken inte går in. Det påverkar oss också. Vi har ett ungt lag med mycket go, så det gäller att inte tänka för mycket utan bara köra, säger Sundström.

Frölundacentern flyttade hem i somras efter tre år i New York Islanders organisation, mestadels i farmarlaget Bridgeport. Han har gjort succé, 17 mål och 36 poäng i grundserien och två mål och åtta poäng hittills i slutspelet. Många vill se honom i Pär Mårts VM-lag.

– VM hade varit fantastiskt kul, går jag långt med Frölunda och kanske hela vägen så blir mina aktier starka.

Frölundas målvakt Johan Gustafsson var olycklig på ett av målen i söndags och allt fler börjar diskutera om det är dags för ett byte till Lasse Johansson som dominerade både i grundserien och slutspelet innan han skadades mot Luleå i den tredje semifinalen.

– Om jag skulle göra så med utespelarna, att byta ut dem så fort de gör ett misstag, skulle jag inte ha någon kvar i laget. Johan vet vad han gjorde fel, han kom fel i en situation, säger tränaren Roger Rönnberg.

TT: Så det är inte aktuellt att byta målvakt?

– Det får vi se i morgon.