Nyheter Sverige

Bortförda Riosvenskar var journalister

En favela i Rio de Janeiro. Arkivbild.
En favela i Rio de Janeiro. Arkivbild.

Tre svenskar i Rio de Janeiro hamnade mitt i ett gäng kriminella droghandlare och fördes bort från sin taxichaufför, rapporterade DN på torsdagen.

Enligt de första uppgifterna handlade det om turister, men senare berättade SVT Nyheter att de bortförda personerna var tre journalister från TV4, bland dem den erfarne nyhetsreportern Rolf Porseryd.

– Det är klart man tycker en sådan här situation är obehaglig, men vi är inte helt oförberedda, Vi har varit med några gånger förr. Man försöker vara lugn, säger Rolf Porseryd till SVT.

Han berättar också att det inte handlade om någon kidnappning, som flera medier beskrivit det hela som.

Händelseförloppet, som det beskrivs av SVT, ska ha varit att journalisterna åkt taxi och stannat på en väg för att ta bilder. Då kom beväpnade män fram och krävde att de skulle stanna kvar. Samtidigt lyckades taxichauffören ta sig iväg för att slå larm.

De tre svenskarna fördes in i kåkstaden Complexo do Lins. När de beväpnade männen insåg att de inte blivit filmade fick journalisterna gå.

Ingen ska ha blivit fysiskt skadad och svenska UD bekräftar för SVT att svenskar varit inblandade i en "incident" som "avlöpt väl".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset