Nyheter Ekonomi Världen

Bosnien-Hercegovina vill in i EU

Bosnien har lämnat in ansökan för medlemskap i EU. Arkivbild.
Bosnien har lämnat in ansökan för medlemskap i EU. Arkivbild.

Migrationsgräl, eurokris och hot om brittiskt utträde är inget som verkar avskräcka i Sarajevo.Bosnien-Hercegovina är senaste land att formellt ansöka om medlemskap i EU.

– Vi kan nu lämna in vår ansökan om medlemskap. Det är en stor ära. Det har inte varit en lätt väg, men den positiva energi och de åtgärder vi har tagit under det senaste året. . . ger oss motivation att gå vidare, sade Dragan Covic från landets tredelade presidentråd när han på måndagsmorgonen lämnade in landets ansökan i Bryssel.

Bra, tycker utrikesminister Margot Wallström (S).

– Vi tillhör ju dem som applåderar utvidgningen och att vi också får procedurer som innebär att Bosnien närmar sig, sade Wallström, som också var på plats i Bryssel för att möta EU:s övriga utrikesministrar.

Vägen till medlemskap är dock fortsatt lång och svår för Bosnien. Hårda krav, framför allt på hur rättsväsendet fungerar, måste vara uppfyllda innan man ens kan accepteras som kandidatland. Därefter dröjer det sannolikt flera år innan verkliga medlemskapsförhandlingar inleds.

– Vi vet ju alla att de här procedurerna tar tid, konstaterar Wallström.

Av de länder som en gång utgjorde Jugoslavien är i dag Slovenien och Kroatien medlemmar i EU. Serbien och Montenegro förhandlar officiellt om medlemskap, medan Makedonien än så länge bara accepterats som kandidatland.