Utbildning Nyheter Sverige

Bostadsföretag visste om körobot

Datorprogram har kapat bostadskö i Umeå. Arkivbild.
Datorprogram har kapat bostadskö i Umeå. Arkivbild.

Bostadsföretaget Balticgruppens problem med datorprogram som kapar kösystem för bostäder i Umeå blev kända redan hösten 2014, skriver Västerbottens-Kuriren.Trots det har företaget inte vidtagit åtgärder förrän nu.

Balticgruppens bokningssystem har drabbats av att datorprogram, utvecklade av privatpersoner, bokar upp lägenheter som läggs ut i bostadskön. Sedan har bostäderna sålts till bostadssökande studenter som fått betala mellan 300 och 2 500 kronor för ett förstahandskontrakt.

Kösystemet fungerar enligt principen "först till kvarn", där bostäder läggs ut på webben och den person som snabbast bokar ska erbjudas bostaden. Men med hjälp av datorprogram kan man skapa fördelar i bokningssystemet, så att bostaden bokas upp snabbare än en människa hinner reagera.

Redan hösten 2014 kontaktades Balticgruppen av Umeå naturvetar- och teknologkår (NKT), som då berättade om problemet med körobotar. Men inte förrän nu har företaget vidtagit åtgärder, skriver VK:

– Det har uppdagats för oss att det står till på det viset och vi har tagit till åtgärder för att få stopp på problemet. Vi har lagt till en så kallad captcha som fungerar så att den som söker en lägenhet måste visa att den inte är en robot, säger Thomas Johansson, vd på Balticgruppen fastighet, till VK.

Även Umeå kommun drabbades 2014 av liknande kapningar i sitt tomtbokningssystem. Där bokades tomter upp bara några sekunder efter att de släppts i kön för intresseanmälningar. Kommunen lovade då att se över sitt kösystem.