Nöje Nyheter Ekonomi

BP slutar sponsra Tate

Tate blir av med oljebolaget BP som sponsor från och med nästa år. Arkivbild.
Tate blir av med oljebolaget BP som sponsor från och med nästa år. Arkivbild.

Oljebolaget BP kommer att avsluta sitt sitt sponsoravtal med den brittiska konstinstitutionen Tate nästa år, skriver The Guardian.

BP skyller på att "extremt utmanande affärsomständigheter" ligger bakom att de avbryter sin sponsring som har pågått i 26 år.

Att Tate har fått ekonomiskt stöd från BP har inte varit populärt i alla läger. I fjol tog sig aktivister in på museerna Tate Modern och Tate Britain i protest mot oljejätten. Därför jublar nu åtminstone konstkollektivet Liberate Tate över det avbrutna samarbetet.

– Vi är så lyckliga över att Tate blivit av med BP. För drygt 30 år sedan vände vindarna mot tobaksindustrin och nu är samma sak på väg att hände med oljeindustrin. Men Tate kommer naturligtvis inte att erkänna att det här beslutet grundar sig i en stigande allmän oro över klimatförändringar och det stora antalet konstnärer och konstälskare som uttalat sig mot det kontroversiella sponsoravtalet, säger Yasmin De Silva på Liberate Tate.

Matt Dunham/AP/TT
BP hänvisar till "extremt utmanande affärsomständigheter" som orsak till att de upphör med sin sponsring av Tate. Arkivbild.