Nyheter Världen

Bräcklig vapenvila inledd i Syrien

Inga större brott mot eldupphöret i Syrien har inrapporterats.
Inga större brott mot eldupphöret i Syrien har inrapporterats.

För första gången på länge slapp många syrier vakna upp till ljudet av artilleribeskjutning och flygbombningar. Men överträdelser av den sköra överenskommelsen om eldupphör är att vänta.

Efter en dag av intensiva ryska flygräder mot rebellmål tystnade vapnen på flera håll i Syrien vid midnatt. Eldupphöret, som inte innefattar militanta jihadistgrupper som Islamiska staten (IS) och Nusrafronten, är ett välkommet andrum i det fem år långa inbördeskrig som krävt minst 270 000 människoliv.

Mohammed al-Khatieb, som bor i Aleppo, brukar vanligtvis vakna upp till ljudet av ryska bombflyg. Men när TT når honom på lördagsförmiddagen är det ovanligt tyst ovanför taken i den rebellkontrollerade staden.

"Visst är jag glad och lättad. Men det är bara en dag som alla andra här i Aleppo, kanske kommer vi att fira om vapenstilleståndet håller i mer än en vecka" skriver han i ett meddelande.

Granskar vapenstillestånd

En särskild arbetsgrupp har bildats för att övervaka huruvida vapenstilleståndet respekteras. Om det avlöper utan större överträdelser kommer fredssamtal att återupptas den 7 mars.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov och USA:s dito "hyllar" eldupphöret. De två hade talat i telefon för att diskutera utvecklingen under den första dagen av bräcklig vapenvila, uppger det ryska utrikesdepartementet.

"De diskuterade även möjligheterna för att återuppta förhandlingsprocessen inom ramverket för stödorganet ISSG (International Syria Support Group)", skriver ryska UD i ett uttalande.

Uppgifter om regimattack

I stort tycks eldupphöret respekteras, även om det förekommer uppgifter om sporadisk skottlossning och andra attacker, bland annat beskjutning i Damaskus. Den ryska militären uppger att dess flygräder har upphört i enlighet med de överenskommelser som gjorts. Enligt analytiker omfattas endast omkring tio procent av det syriska territoriet av vapenvilan. Striderna mot jihadister fortsätter.

Vissa överträdelser av vapenvilan är troligtvis att vänta, enligt den militärstrategiska experten Stefan Ring.

– Det är inte som 1918 när kanonerna tystnade och sedan hade vi fred. Här är det betydligt mer komplicerat, eftersom alla grupper inte omfattas. I ett krigsområde som är helt frontlöst är det också svårt att veta vem som är vem, och var de befinner sig, säger Ring till TT.

– Men det är trots allt en ljusglimt. Det är en politisk förändring som öppnar upp för en dialog som i ett längre perspektiv kanske kan förändra utvecklingen.

Överenskommelsen har förhandlats fram av USA och Ryssland som står på olika sidor i kriget. Att de för en dialog med varandra är positivt, enligt Ring.

– Ryssland kanske känner att de har lyckats skapa en situation där al-Assads regim är någorlunda säkrad, vilket är en viktig framgång. Då kan det vara viktigt för Ryssland att också visa sig som en konstruktiv motpart, för att kunna få lättnader på andra håll, som i Ukraina.

"Bästa chansen"

Tidigare försök att få slut på kriget har misslyckats, och både Ryssland och USA har varnat för att det kan bli svårt att stoppa striderna på marken.

– Låt oss be för att det här fungerar, för det är helt enkelt den bästa chansen vi kan föreställa oss att det syriska folket har haft de senaste fem åren, sade FN:s sändebud Staffan de Mistura, enligt nyhetsbyrån Reuters.