Nyheter Världen

Bråk när Argentina fick ny president

Mauricio Macri efter att han svurits in som Argentinas president i kongressen i Buenos Aires.
Mauricio Macri efter att han svurits in som Argentinas president i kongressen i Buenos Aires.

Cristina Fernández de Kirchner närvarade inte när den konservative Mauricio Macri svors in som hennes efterträdare på presidentposten. Nu startar en ny politisk era i Argentina.

Vallöftet att få fart på Latinamerikas tredje största ekonomi ekade i Mauricio Macris första tal som president. Han lovade att bekämpa korruptionen, droghandeln och att lyfta alla argentinare ur fattigdomen.

– Flerfaldiga jobbmöjligheter är den enda vägen att uppnå välstånd där fattigdomen, i dag, ligger på en oacceptabel hög nivå, sade Macri.

Installationen av Macri som president på torsdagen startar en ny politisk era i Argentina efter totalt tolv års Christina Fernández de Kirchner-styre och – tidigare – hennes nu avlidne man Nestor Kirchner.

Macri kom i sitt tal inte in konkret på vad han tänker göra för att lätta på restriktionerna när det gäller importen och utländsk valuta och få ner den tvåsiffriga inflationen.

Bråk om ceremoni

Cristina Fernández de Kirchner närvarade inte vid ceremonin. Hon hade insisterat på att hela överlämningen skulle ske i kongressen, där hennes parti fortfarande har majoritet, medan Macri ville att delar av ceremonin skulle hållas i det klassiska presidentpalatset Rosa huset.

Macri, å sin sida, tog en del av processen till en domstol för att försäkra sig om att Kirchner verkligen skulle lämna presidentskapet exakt vid midnatt.

Sent på onsdagen höll Kirchner ett känslosamt farvältal inför ett hav av anhängare utanför presidentpalatset. Hon hade uppmanat folk att gå ut på gatorna om de kände sig "bedragna av den nya högerregeringen".

Barnminister på plats

Under talet fortsatte hon att rasa mot Macri, men slog även an en skämtsam ton:

– Jag kan inte tala länge för vid midnatt förvandlas jag till en pumpa.

Vid installationen representerade barnminister Åsa Regnér (S) den svenska regeringen.

Det är första gången i landets moderna historia som en avgående president inte är med när en ny tar vid.

Natacha Pisarenko
Cristina Fernández de Kirchner vinkar adjö till sina anhängare utanför presidentpalatset i Buenos Aires.
Maria Eugenia Cerutti
Cristina Fernández de Kirchners sista tal som president inför ett hav av människor i centrala Buenos Aires.