Sport

Bra dag för både ryttaren och tränaren

Ryttaren Patrik Kittel var belåten.Scandic levererar fortfarande på toppnivå och kan bli hästen han rider i världscupfinalen i påsk och reserven när det blir dags för resan till OS.Tränaren Kittel var också nöjd. Två av hans elever placerade sig i GP-dressyren i Friends.– Jag är lika glad för deras skull, säger han.

Det var tajt i toppen när världscupdeltävlingen drog igång, men knappast oväntad rangordning i resultatlistan. Kittel och hans Scandic, som han inte tävlat sedan Rotterdam i maj, fick till en fullträff och belönades med 76,18 procent av domarna.

Nu räckte det inte till seger i den tuffa konkurrensen. Kittel kom trea.

De nederländska världsstjärnorna Hans Peter Minderhoud på Flirt och Adelinde Cornelissen på Jerich Parzival visade var skåpet skulle stå.

Minderhoud vann, precis som ifjol, på 76,96. Cornelissen stannade på 76,72.

Siktar på Göteborg

Marginalen ned till Kittel var med andra ord marginell och det är först i söndagens kür som det verkligen gäller i kampen om de viktiga poängen i världscupen.

– Jag är mest nöjd med att han var het när han kom in och att jag har lärt mig att vänta in honom. Han var väldigt fin idag. Jag har inte tävlat honom så mycket. Han har precis kommit tillbaka och målet är att han ska gå två världscuptävlingar. Som det ser ut just nu lutar det åt att han blir min häst i världscupfinalen (Göteborg i mars) om jag kvalar in, säger Kittel om den 16-årige hingsten.

Så långt tävlingsryttaren Kittel. Tränaren Kittel kunde konstatera att han gjort även det jobbet bra och berömde två läraktiga elever.

Den ena är hans fru, Lyndal Oatley. Hon kom femma (72,80) på Sandro Boy. Den andre är Mads Hendeliowitz som slog till med 71,56 med Jimmie Choo och kom sjua som tredje bästa svenska ekipage.

Tar på krafterna

– Jag har ett tiotal GP-ryttare som jag hjälper och som jag är väldigt stolt över. En del är på väg upp, några håller på att stabilisera sig. Det är jättekul, men det tar också en del energi. Idag har jag undervisat två plus att jag ridit själv. Det är som att rida tre gånger och det är klart att det tar mentalt.

Hur går det att träna sin fru?

– Väldigt bra. När jag tränar är jag tränare, that´s it. Skulle det inte fungera får någon annan träna henne. Det går inte att blanda in känslor när man tränar.

Tinne Vilhelmson Silfvén ställde upp med lånehästen Paridon Magi eftersom hennes främsta hästar dras med skavanker. Den svenska världsstjärnan slutade trots det sexa på 72,68.

Jenå kräver mer

Sämre presterade landslagsaktuella Paulinda Friberg och Emilie Nyreröd. De låg några procent för lågt i förbundskaptenen Bo Jenås ögon.

– Rutin kan man inte vara utan. Det visade Patrik på sin andrahäst och Tinne på en lånad häst. De kom in och gjorde säkra uppvisningar. Mads var en glad överraskning och hans häst har utvecklats under Patrik i höst. Sedan... ja, fel är fel. Misstag kostar.

TT: Hade du förväntat dig mer?

– Det är klart att man är van vid att de ligger på den nivå de håller. Men det är imorgon det gäller, säger Jenå.