Sport

Bra dag för Untersteiner

Förra året vann kusken Peter Untersteiner Olympiatravet på Åby travbana i Mölndal utanför Göteborg.
Förra året vann kusken Peter Untersteiner Olympiatravet på Åby travbana i Mölndal utanför Göteborg.

Peter Untersteiner hade en lysande dag på Åbytravet. Först blev han överraskande tvåa i Drottningens Pokal med Otrabanda. En halvtimme senare vann Untersteiner Kungapokalen med Poet Broline. Inkört: 1,4 miljoner kronor.– Jag är oerhört nöjd och glad, sade han.

Peter Untersteiner har haft två grymt starka travår 2014 och 2015 där stallets hästar tjänade närmare 23 miljoner kronor. Han har passerat sju miljoner kronor i år och de båda fyraåringarna Otrabanda och Poet Broline har säkert mycket att hämta under resten av året.

Otrabanda har utvecklats väldigt mycket under våren och det var ingen större skräll att hon kvalade in till finalen av Drottning Silvias Pokal. Men att stoet skulle vara nära att vinna var däremot en stor överraskning.

Nära seger

Peter Untersteiner körde ett defensivt lopp i fjärdepar invändigt. Inne på upploppet fick Otrabanda chansen på Åbys open stretch och stoet plockade placering för placering. När det återstod 50 meter var det bara Princess Face kvar, men det räckte inte riktigt ända fram till seger.

– Det var väldigt nära seger och det känns ju lite surt, det skilde bara en hals, men jag är givetvis jätteglad över andrapriset. Det hade jag aldrig kunnat tro för några månader sedan, sade Halmstadstränaren.

Princess Face kördes till seger av Björn Goop eftersom tränaren Lutfi Kolgjini var avstängd.

– Det är en toppmärr som inte har presterat riktigt så bra tidigare i år men det har funnits anledningar. Jag har dock aldrig tvivlat på hennes kapacitet, kommenterade Kolgjini i vinnarcirkeln.

Offensivare

Bakom Poet Broline var det en betydligt mer offensiv taktik från Untersteiner.

– Ja, särskilt när jag såg att Uncle Lasse galopperade innan starten. Då var det inget att tveka på, jag ville gärna köra i spets och det var väldigt bra att vi kom dit utan att behöva offra alltför mycket. Sedan kändes Poet Broline väldigt lugn och avslappnad, jag hade bra känsla under slutvarvet och han höll undan säkert.

Poet Broline tillhörde de bästa treåringarna i fjol och vann bland annat korta E3-finalen på 1.11,2.

Piratseger

I gulddivisionen (V75-3) låg en inbjudan till Elitloppet i potten. Det blev seger för Dalarnas stjärntravare On Track Piraten på 1.10,2 som kördes av Johnny Takter. I vinnarcirkeln delade Solvallas sportchef Markus Myron ut en inbjudan till stolte tränaren Hans Strömberg.

– Klart att vi vill vara med i Elitloppet. Det har ju varit målet hela året. Det känns otroligt skönt att vi är där och det är en stor ära. Hästen gör åter en fantastisk prestation, sade Hans Strömberg.

On Track Piraten fick dra tåget under slutvarvet. I sista kurvan hade ekipaget spurtstarke Nahar (Robert Bergh) i rygg men han kom aldrig riktigt nära.

– En underbar häst, han gör mig aldrig besviken utan levererar topprestationer varje gång. En komplett häst som även klarar sprinterdistans väldigt bra, det visade han inte minst i dag, sade Takter.