Sport

Bra start av Norén – trots regelbråk

Alexander Norén i vilda samtal med domaren.
Alexander Norén i vilda samtal med domaren.

Alexander Norén inledde British Open med en 70-runda, ett slag under par.Men det krävdes en tio minuter lång diskussion med domarna för att lyckas med det.– Alla regler på green borde försvinna, säger han.

Det var på det åttonde hålet som årets tredje herrmajor förflyttades till det fiktiva sammanträdesbordet.

Noréns förstaslag träffade bunkern, andraslaget hamnade på green och det var där det började.

– Alltså, det lutade så här mycket (måttar en rejäl backe med armen) och när jag ska markera bollen med mitt mynt, mitt under själva processen, så rör sig bollen lite. Det var ju inte så konstigt, för det lutade så mycket. Jag vägrade ta plikt för det, speciellt eftersom bollen började rulla av sig själv två minuter senare också, berättar Norén.

Hårda mynt

– Domaren frågade om jag satte ner myntet för hårt. Man brukar ju vänta lite med att markera bollen om man tror att den ska börja rulla, men man kan ju inte vänta hur länge som helst heller.

TT: Satte du ner myntet för hårt?

– Nej. Jag tycker man ska ta bort alla regler på green, de bara förstör. I ruffen kan jag förstå att man kan få ett bättre läge om bollen plötsligt rör sig, men på green? Det är ingen av oss som fuskar, och det skulle ju inte vara någon fördel ändå. Samma sak hände mig i Frankrike för några veckor sedan, min putter var tolv centimeter från bollen när bollen började rulla och domaren frågade mig om jag hade gjort något? Jag vägrade acceptera det, då med. Nä, nu diskuterade vi det i tio minuter helt i onödan.

Nöjd ändå

Bortanför regelfesten var Norén lite gladare.

70 slag – och en 35:e plats – är ändå ett okej resultat efter första dagen.

– Ja, jag är nöjd. De första nio hålen är nog de lättaste vi har på hela året, och de sista nio bland de svåraste. Så jag är mer nöjd med att ha ett slag över par på de sista nio än två under på de första. Men framför allt gillar jag att jag fick ordning på mina järnslag på slutet, de har inte fungerat bra på ett tag, säger han.

David Lingmerth hade också en lätt start, men stötte senare på betydligt större utmaningar.

73 slag är några för många för att hänga med i toppen.

– Jag kom igång bra, men sen var det surt med bogeys på sjuan-åttan-nian. Jag spelade inte fantastiskt, men tycker ändå att jag hade lite oflyt och uppförsbacke i dag. Målet var att ha bra tålamod under hela rundan, och det lyckades jag nästan med.

Stenson bra med

Phil Mickelson, USA, imponerade och tog en klar ledning efter en 63-runda, åtta under par. Henrik Stenson ligger tolva efter en 68-runda medan det gick sämre för övriga svenskar. David Lingmerth ligger 94:a efter en 73-runda, Rikard Karlberg 110:a (74 slag), Oskar Arvidsson 122:a (75) och Kristoffer Broberg 141:a (77).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset