Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Brady irländsk hjälte i Lille

Robbie Brady måljublar.
Robbie Brady måljublar.

Alla talar om brexit. Men i fotbolls-EM är det brex-in.

Alla fyra lag från de brittiska öarna är vidare i EM efter Irlands skräll mot Italien i Lille.

100 år efter påskupproret mot det brittiska väldet 1916 så heter Republiken Irlands senaste hjälte Robbie Brady.

Med bara sex minuter kvar att spela mot redan slutspelsklara Italien i Lille måttade inbytte Norwichmittfältaren Wes Hoolahan från höger. Klubbkamraten Brady sprang och närmast sköt in segermålet bakom vikarierande italienske målvakten Salvatore Sirigu – om det nu går att skjuta med pannan.

– Robbie Brady, med blicken på bollen! All cred till honom! Vilken nick! Vilket tillfälle i Irlands fotbollshistoria! tjoade förre landslagsmannen Kevin Kilbane i brittiska BBC.

Och Brady själv var nära tårar efteråt.

– Mina ben bar bara kroppen in framför mål och jag litade på att Wes skulle få in bollen där. Jag bara skakar, sade Brady i irländsk tv.

"Vi hade allt"

På presskonferensen efteråt sken det om den 24-årige matchhjälten, som aldrig riktigt fick chansen under ungdomsåren i Manchester United, men sedan gått via Hull till Norwich – och en plats i Irlands fotbollshistoria.

– Det är en stolt stund för mig och fantastiskt för laget. Vi hade allt i kväll, konstaterade Brady.

Även förbundskapten Martin O'Neill tog till stora ord och tackade precis som spelarna de irländska fans som gjorde matchen till en fest.

– Det här var väldigt speciellt. Det var ett enormt stöd som höll igång oss hela matchen. Jag tror att spelarna och fansen gödde varandra, sade O'Neill.

Lyckade byten

Italiens förbundskapten Antonio Conte satsade mest på att låta sina ordinarie spelare vila inför väntande åttondelsfinal mot Spanien.

Motparten O'Neill lyckades för sin del fullt ut med sina drag inför matchen. Den förre Celtic-coachen stoppade in ett helt nytt mittbackspar i Richard Keogh och Shane Duffy och väntade med att slänga in Hoolahan till matchens slutskede, då hans kvicka offensiv också blev helt avgörande.

Resultatet bär Irland ända fram till åttondelsfinal mot EM-värdarna Frankrike i Lyon på söndag. Därmed är också samtliga fyra EM-lag från de brittiska öarna klara för slutspel: England, Wales, Nordirland och Irland.

– Jag växte upp och drömde om att få spela på den här nivån och när jag nu gör det med familjen på läktaren så är det det bästa som finns i hela världen, sade matchhjälten Robbie Brady.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset