Nöje TV

Bran tar plats i "Game of thrones"

Isaac Hempstead-Wrights rollfigur Bran får återigen ta plats i "Game of thrones". I sjätte säsongen spelar han mot den svenske skådespelarlegendaren Max von Sydow. Pressbild.
Isaac Hempstead-Wrights rollfigur Bran får återigen ta plats i "Game of thrones". I sjätte säsongen spelar han mot den svenske skådespelarlegendaren Max von Sydow. Pressbild.

Jon Snow är död, Arya är blind och Sansa äntligen fri från fångenskapen. Eller? När säsong sex av "Game of thrones" inleds den 25 april är ingenting säkert – utom att Bran får ta mycket mer plats den här gången.

Att få spela mot Max von Sydow – det har varit en av de stora upplevelserna för Isaac Hempstead-Wright.

För när "Game of thrones" nu återkommer visar det sig att Bran, spelad av Isaac, tillbringade hela förra säsongen i en grotta där han lärde sig att utnyttja sina magiska krafter. Lärare: The Three Eyed Raven, spelad av Max von Sydow.

– Han kan få en enkel replik att bli till en uppenbarelse, säger den 17-årige skådespelaren till TT.

Helt frånvarande

I de första säsongerna var Bran en av huvudfigurerna – första avsnittet slutade ju med att han knuffades ut ur ett fönster och blev förlamad som ett resultat av fallet. I säsong fyra befann han sig på flykt tillsammans med Meera, spelad av Ellie Kendrick. Men i säsong fem var han helt frånvarande. Vad hände?

– Producenterna tyckte att de här två rollfigurerna kunde lämnas utanför under en säsong och sedan skulle de komma tillbaka.

Nu får vi åter följa Bran och Meera. Liksom alla andra skådespelare i "Game of thrones" är Isaac Hempstead-Wright mycket noga med inte avslöja för mycket. Han säger:

– Bran kommer till den här grottan, där han möter magins kung, The Three Eyed Raven. Och av denne lär han sig att odla och bemästra sina magiska krafter.

"Lysande tillfälle"

Han är entusiastisk när han talar om den 87-årige svenske skådespelaren:

– Det finns så många fantastiska skådespelare i serien, och för mig är det ett lysande tillfälle att lära mig en massa från dem. Max von Sydow är 87 år gammal. Han är gammal, han är skröplig, men han är fortfarande med, och det finns så många lager i hans skådespeleri. Det finns en vördnad omkring honom, det hyschas när han kommer till inspelningen.

För Isaac Hempstead-Wright var det inga problem med att inte vara med i säsong fem.

– Tvärtom. Nu kunde jag ägna mig åt skolan, så det var bara bra.

– Nu när Bran är tillbaka blir det genom honom som det blir anledning att se tillbaka på delar av det förflutna i Westeros.

"Inget speciellt"

Liksom många av de andra unga skådespelarna i serien har han vuxit upp med "Game of thrones".

– Från början var det ju inte stort. Vi gjorde piloten och det var många som inte ens trodde att det skulle bli en serie av det. Det kändes inte som någonting speciellt.

– Och nu detta, stort över hela världen. Men jag låter det inte ta över mitt liv. Jag har fortsatt att gå i skolan hela tiden.

På en bild från inspelningen ser man honom stå bredvid Max von Sydow. Stå – innebär det att Bran kommer att bli kvitt sin förlamning?

– Jag tror inte att Bran någonsin kommer att kunna gå igen, säger Isaac.

HELEN SLOAN
Många tv-tittare har längtat efter säsong sex av "Game of thrones". Kommer frågetecknen att rätas ut nu? Är Jon Snow död? Har Sansa lyckats fly från fångenskapen? Pressbild.
HBO Nordic
Max von Sydow spelar The Three Eyed Raven, som lär ut sina magiska krafter till Bran (Isaac Hempstead-Wright) i "Game of thrones". Pressbild.
Macall B. Polay
Arya (spelad av Maisie Williams) är en av de rollfigurer som genomlidit hemska fasor i "Game of thrones". När tittarna möter henne i säsong sex har hon blivit blind. Pressbild.