Nyheter Sverige

Brand i växthus stoppade tågtrafik

En svårsläckt brand i ett par växthus i Ödåkra strax utanför Helsingborg har ställt till stora problem för tågtrafiken på Västkustbanan. Arkivbild.
En svårsläckt brand i ett par växthus i Ödåkra strax utanför Helsingborg har ställt till stora problem för tågtrafiken på Västkustbanan. Arkivbild.

En brand i ett par växthus i Ödåkra strax utanför Helsingborg ställde till stora problem för tågtrafiken på Västkustbanan på fredagen. Eftersom det finns fyra acetylenflaskor i lokalerna kan räddningstjänsten inte släcka branden.

Branden, som inledningsvis orsakade kraftig rökutveckling, startade i ett växthus och spred sig till en intilliggande kontorslokal.

– På grund av att det är acetylenflaskor och att man inte får ut dem har man fått backa 300 meter, säger Jerker Palm Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten i Skåne nordväst.

Professionella skyttar från Ängelholm försökte skjuta sönder flaskorna, men lyckades inte. Eftersom man inte vet om gasflaskorna kan explodera kommer avspärrningarna runt platsen att fortsätta till lördag eftermiddag. Brandstyrkor kommer att vara kvar för bevakning.

Ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, har gått ut som uppmanar alla i området att hålla sig inomhus. Men enligt räddningstjänsten är det få hus i närheten.

Öresundstågen mellan Helsingborg och Ängelholm ställdes in på grund av explosionsrisken, men vid 19-tiden hävdes stoppet efter bedömning av experter.

– Tågen får köra med siktfart, vilket gör att de kör väldigt långsamt, säger Anders Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Resenärer får räkna med mindre förseningar, enligt Trafikverket. Pågatågen är dock fortsatt inställda och ersätts av bussar.

Sent på kvällen brann tre ladugårdar ner på en bondgård, bara några kilometer från växthusbranden, skriver Kvällsposten. Men i nuläget kan polisen inte se något samband. Inga djur eller människor skadades i branden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset