Nyheter Sverige

Brandbilar rustas efter stenkastning

Räddningstjänsten i Eskilstuna förstärker bilrutor som skydd mot stenkastning – något som har gjorts även på andra håll i Sverige. Arkivbild.
Räddningstjänsten i Eskilstuna förstärker bilrutor som skydd mot stenkastning – något som har gjorts även på andra håll i Sverige. Arkivbild.

Sedan räddningstjänstens bilar blev utsatta för stenkastning vid en utryckning till stadsdelen Fröslunda i Eskilstuna i måndags kväll ska bilarna utrustas med extra skydd, rapporterar SVT Sörmland.

– Vi kommer att sättas skyddsplats på rutorna. Det hindrar att glaset splittras i 1 000 delar om sten kastas, säger Tobias Erdsjö, ställföreträdande räddningschef i Eskilstuna kommun, till SVT.

Till att börja med ska räddningstjänsten i Eskilstuna sätta skyddsplats på några av sina bilar och kan därmed bli först i Sörmland med extra skydd.

Men inte först i landet. Exempelvis i Göteborg har man jobbat så under en tid.

– Det är nog över tio år sedan som vi fick en stor sten kastad mot en bil när vi var på väg till Kortedala, säger Anders Ekberg, räddningschef i beredskap hos räddningstjänsten Storgöteborg, till TT.

Efter det byttes framrutorna på de så kallade släckbilarna ut mot en speciell ruta och de nya bilar som köps in har också skyddsrutor.

– Fysiskt skydd i all ära, men man måste jobba förebyggande också, säger Anders Ekberg, och berättar att räddningstjänsten bland annat informerar i skolor om sitt arbete.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset