Nyheter Sverige

Brandman död – facket larmar

En brandman omkom sedan han blivit påkörd av en personbil vid en olycksplats på E6 i höjd med Munkedal norr om Göteborg. Arkivbild.
En brandman omkom sedan han blivit påkörd av en personbil vid en olycksplats på E6 i höjd med Munkedal norr om Göteborg. Arkivbild.

En brandman omkom sedan han blivit påkörd av en personbil vid en olycksplats på E6 i höjd med Munkedal norr om Göteborg.Efter flera svåra olyckor efterlyser facket säkrare miljö kring olycksplatser.

– Vi ser ju risker i arbetsmiljön, säger Mona Hjortzberg, ombudsman på Kommunal som själv har arbetat som brandman i 18 år.

Vid en första olycka på E6 tillkallades räddningstjänsten och brandmannen blev sedan påkörd av en personbil. Han dödförklarades på sjukhus.

Personbilen ska ha kommit i hög fart. Polisen har enligt gp.se inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik.

Tidigare i april avled en brandman som skadades av en vajer på en olycksplats på E4 norr om Örkelljunga, och i februari avled en brandman som blev påkörd vid arbete vid en trafikolycka nära Sigtuna.

Mona Hjortzberg säger att Kommunal vill att brandmännen ska få samma förstärkta skydd som bärgningspersonalen har vid olycksplatser.

Kommunal vill se över vilka lagliga befogenheter räddningstjänsten ska ha när det gäller avspärrningar vid en olycksplats och vill ha mer resurser till polisen så att de kommer till olycksplatserna tidigare.

– Det är ju ofta vi som är först på plats och får göra den avspärrning som polisen egentligen ska göra, säger Hjortzberg.