Sport

Brasilien bygger ännu inför OS

Förberedelserna pågår för fullt i den olympiska parken i Rio de Janeiro inför OS-invigningen den 5 augusti.
Förberedelserna pågår för fullt i den olympiska parken i Rio de Janeiro inför OS-invigningen den 5 augusti.

Med andan i halsen gör sig Rio de Janeiro redo för OS.Bara dagar återstår till invigningen och fortfarande ekar hammarslagen över den olympiska parken.– Om jag ska summera det så börjar det ordna sig, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

På ytan ser det ganska bra ut. Arenorna är på plats i OS-parken i Barra i västra Rio de Janeiro, och även om inga flaggor eller annat pynt ännu är på plats så jobbar stora grupper med arbetare med att sopa, putsa och feja runt den stora gångvägen som slingrar sig fram genom parken och där de hundratusentals besökarna från och med fredag kommer att gå och fota och uppleva OS.

Inifrån arenorna, som än så länge är stängda för såväl medier som publik, hörs dock ett ständigt pågående arbete för att få allt redo i tid till tävlingsstarten i helgen.

Oroande röster har länge höjts om att Brasilien inte kommer att hinna färdigt.

När de första aktiva anlände till OS-byn blottlades flera brister och ytliga lösningar. Värst drabbades Australien som efter att ha mötts av gaslukt, läckande rör, avloppsvatten som rann längs väggarna och blottade elledningar valde att flytta ut med vändande buss.

Bach inspekterade

Eduardo Paes, borgmästare i Rio de Janeiro, valde att skylla problemen på den brasilianska organisationskommittén och vad han kallade "utländsk arbetskraft".

– OS-byn var redo. Sedan tog organisationskommittén över i tre månader och det var allvarliga problem med ledningen. Under den tiden tog sig folk in i lägenheterna och många saker blev stulna, sade Paes i en intervju med São Paulo-tidningen O Estado.

Rapporterna om problemen i OS-byn fick Thomas Bach att, enligt egen utsago, åka direkt till Barra efter att ha landat i Rio – "utan att ens duscha eller raka sig".

Bach ska dock ha lugnats av vad han fick se. Enligt uppgifter ska 25 av de 31 husen för de aktiva nu vara helt fungerande. Det svenska huset är beboeligt, även om badrummet i ett av rummen tidigare läckt brunt vatten genom mosaiktaket.

Ett av de största frågetecknen har varit om den nya tunnelbanelinjen som är tänkt att transportera runt 300 000 människor till och från den olympiska parken ska hinna bli klar i tid.

Tunnelbanan invigd

Under lördagen kunde Brasiliens tillförordnade president Michel Temer till slut inviga linjen även om experter fortfarande varnar för att det inte finns tillräckligt med tid att testa "linje 4", som öppnar för passagerare under måndagen.

Jungfrufärden fick också ett skakigt avslut när en rulltrappa som leder ut från en av stationerna plötsligt tvärstannade, med passagerarna ombord.

– Jag är helt säker på att Rio de Janeiro kommer göra Brasilien en extraordinär tjänst genom att visa hela världen att Brasilien klarar av att göra det här, sade Michel Temer ändå efteråt.

Budgeten överskriden

Att det blir ett OS i Rio de Janeiro råder det ingen tvekan om, trots förseningarna, problemen och trots att slutnotan för arrangemanget väntas dra över budgeten med 51 procent och landa på runt 40 miljarder kronor – något som slår hårt i det ekonomiskt sargade Brasilien där klassklyftorna efter de senaste årens lågkonjunktur åter blivit större.

– Allt som allt är jag säker på att vi kommer att få ett fantastiskt OS à la Brasilien, och vi kan verkligen se hur brasilianerna de senaste månaderna har visat förståelse och varit villiga att ta sig an problemen för att lösa dem, säger Thomas Bach.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset