Nyheter Världen

Brasilien vaknar upp med nytt styre

Regeringsmotståndare demonstrerar utanför kongressen i huvudstaden Brasilia.
Regeringsmotståndare demonstrerar utanför kongressen i huvudstaden Brasilia.

Efter det historiska beslutet att ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt tar vicepresidenten Michel Temer över makten. Därmed väntas Arbetarpartiets över ett decennium långa styre brytas.

Efter en över 20 timmar lång debatt föll beslutet på torsdagen i den brasilianska senaten. 55 av de 77 närvarande senatorerna röstade för att ställa Dilma Rousseff inför riksrätt. 22 röstade emot.

Det innebär att hon stängs av från presidentposten och ersätts av vicepresidenten Michel Temer under rättegångsprocessen, som kan pågå i upp till sex månader. Därefter krävs två tredjedelars majoritet i senaten för att permanent tvinga henne från makten.

Innan Rousseff lämnade presidentpalatset på torsdagseftermiddagen höll hon ett tv-sänt tal där hon rasade mot processen.

– Anklagelserna mot mig är en fars. Jag har inte begått något brott. Respekten för demokratin och konstitutionen är i fara, sade hon.

Hon lovade att göra allt för att komma tillbaka.

Comeback osannolik

Men det är osannolikt att hon lyckas med det, menar Torsten Wetterblad, Brasilienkännare vid Latinamerikainstitutet på Stockholms universitet.

– Det som skulle kunna hända är att det visar sig vara väldigt svårt för den nya regeringen att få igenom förslag i kongressen och att det då utvecklas en samsyn att det trots allt är bättre att ha ett nytt presidentval. Men att hon skulle komma tillbaka, det är inte troligt.

Anklagelserna mot Rousseff gäller formellt att hon brutit mot budgetregler genom att maskera ett underskott inför valet 2014. Men under nattens debatt fokuserade senatsledamöterna främst på att något måste göras åt det katastrofala tillståndet för den brasilianska ekonomin, vilket man lastar Rousseff för.

– Det här är politik och inget annat. Det är ett sätt att bli av med den här regeringen genom en konstitutionell mekanism, säger Torsten Wetterblad.

Ny regering

Vid sidan om ekonomin är korruptionsskandalen kring det statliga oljebolaget Petrobras den viktigaste anledningen till att förtroendet för regeringen och Rousseff störtdykt. En rad politiker från alla läger misstänks ha varit inblandade – inte minst flera av de senatorer som nu röstat ner Rousseff.

Mitt under senatsdebatten kom besked om att Högsta domstolen gett sitt godkännande till att inleda en korruptionsutredning mot oppositionsledaren och senatsledamoten Aécio Neves.

Michel Temer har lovat marknadsliberala reformer för att försöka få ekonomin på fötter. Knepiga förhandlingar väntar dock när hans parti PMDB ska försöka få ihop tillräckligt med stöd i floran av partier i kongressen.

Rousseff har varnat för att maktövertagandets syfte är att rulla tillbaka de reformer som Arbetarpartiet drivit igenom under sina 13 år vid makten, och som gagnat miljontals fattiga. Temer och PMDB, som hoppade av regeringssamarbetet i mars, utmålar sig däremot som räddare i nöden som kan bringa stabilitet inför valet 2018.

Eraldo Peres/AP/TT
Brasiliens president Dilma Rousseff har tömt sitt kontor. Arkivbild.
Eraldo Peres/AP/TT
Ledamoten Raimundo Lira, till höger, under maratonsessionen i brasilianska senaten som avslutades med omröstningen om att ställa presidenten inför riksrätt.
Andre Penner/AP/TT
Regeringsmotståndare under en demonstration i Sao Paulo på onsdagen.
Felipe Dana/AP/TT
Regeringsanhängare skriker slagord i samband med att demonstranter drabbade samman med polis utanför kongressen i Brasilia på onsdagen.
Felipe Dana
Regeringsanhängare ur ursprungsbefolkningen under en demonstration utanför den brasilianska kongressen på onsdagen.

Läs också