Nyheter Toppnyheter

Bred samling för klimatet

Stora klimatmarscher världen över gav på söndagen startskottet för den globala klimatkonferensen i Paris.I Sverige marscherade tusentals för klimatet på flera platser. I Paris utbröt tumult mellan polis och demonstranter som trotsade undantagstillståndet.

Fransk polis grep 208 personer som ignorerade demonstrationsförbudet efter terrordåden den 13 november, uppgav inrikesminister Bernard Cazeneuve.

Vid 15-tiden blossade våldsamheterna upp på Place de la République. Kravallpolis använde tårgas för att skingra folkmassan, ur vilken en del slängde föremål mot polisen.

"Moment of truth"

Men upptakten till två veckors klimatmöte, kallat ett sanningens ögonblick för mänskligheten, gick också lugnt till. Tidigare under dagen bildade tusentals människor en mänsklig kedja genom Paris, nära platserna där terroristerna slog till.

Och i stället för att marschera lämnades drygt 20 000 skor på Place de la République för att markera frånvarande demonstranter. Ett av paren lämnades av FN-chefen Ban Ki-Moon och ett annat kom från påven Franciskus.

Världen över har hittills uppskattningsvis 570 000 människor demonstrerat i 175 länder, enligt den internationella kampanjorganisationen Avaaz.

Bred samling

I Sverige hölls manifestationer på ett 30-tal orter i vad arrangörerna kallade den största samlingen för klimatet hittills.

– Vi ber politikerna i Paris att våga ta besluten vi behöver: Sluta med fossil energi och gå över till förnybart, sade Ruth Alice Aniansson från gruppen Klimataktion.

Drygt 10 000 människor, enligt arrangörerna, marscherade i regnrusket med färgglada budskap och talkörer.

– Det här visar på det utbredda engagemanget och oron för klimatet bland vanligt folk. Politikerna har släpat efter, nu måste de visa sant ledarskap, sade Dan Baeckström från Naturskyddsföreningen i Göteborg.

I Sydney marscherade ungefär 50 000 personer. Manifestationer aviserades även i bland annat Rio de Janeiro, New York, Seoul och Mexico City.

Christine Olsson/TT
Christine Olsson/TT
Christine Olsson/TT