Nyheter Världen

Breivik: Staten har försökt döda mig

Terrordömde Anders Behring Breivik i rättssalen.
Terrordömde Anders Behring Breivik i rättssalen.

Nakenvisiteringar, en fängelsedom som liknas vid tortyr och en stat som genom isolering försöker döda honom. Det var några av de ämnen som Anders Behring Breivik tog upp under rättegången mot den norska staten.

Dag två i rättegången, där den terrordömde massmördaren stämt staten för förhållandena i fängelset, inleddes med Breiviks eget vittnesmål. Under tre timmar fick han med egna ord beskriva hur han påverkats av fängelsetiden. Han radade upp 54 olika brott han anser sig vara utsatt för.

Som tortyr

Under advokat Øystein Storrviks utfrågning klagade Breivik över nakenvisiteringar, kallt kaffe och dålig mikromat. Rent fysiskt ska han också skadats av att ha tvingats bära handfängsel. Men det Breivik och hans advokat främst framhöll var den psykiska skada de anser att han drabbats av.

Breivik hävdade att fängelsedomen kunde liknas vid tortyr och den norska staten försökt döda honom genom isoleringen.

– I fem år har den norska staten försökt att mörda mig med den här metoden. Om jag inte lyckas överbevisa rätten i dag kommer staten att lyckas dräpa mig, hävdade Breivik.

Inga isoleringsskador

Psykiatrispecialisten Randi Rosenqvist, som har observerat Anders Behring Breivik i fängelset i flera år, sade däremot att hon inte har sett några tecken på att Breivik tagit skada av isoleringen, rapporterar NTB.

– Nej, det kan jag inte se. Jag har inte fångat upp något sådant. Man kan förstås bli deppig och på dåligt humör av att sitta i fängelse, men jag har inte sett tecken på isoleringsskador, som är ganska allvarligt, sade Rosenqvist när hon vittnade på eftermiddagen.

Alltid ensamvarg

Hon sade också att hon uppfattat Breivik som en person som klarar av isolering bättre än många andra fångar. Dessutom hänvisade hon till att han även före attentaten höll sig för sig själv och valde att sitta ensam med sin dator.

När hon sade detta skadade Anders Behring Breivik upprepade gånger på huvudet.

Onsdagens förhandlingar fick inte tv-sändas, dels av respekt för offrens anhöriga, dels för att Breivik inte skulle få möjlighet att nå ut till sina anhängare.