Nöje Musik TV

Brett startfält i sista deltävlingen

Molly Sandén, som ställer upp med bidraget "Youniverse", är en av de stora favoriterna till att kamma hem hela årets upplaga av Melodifestivalen. Arkivbild.
Molly Sandén, som ställer upp med bidraget "Youniverse", är en av de stora favoriterna till att kamma hem hela årets upplaga av Melodifestivalen. Arkivbild.

Lite hårdrock, lite pop, lite klassisk schlager. Melodifestivalens fjärde deltävling innehåller det mesta. Men på lördag kommer allas blickar ändå att riktas mot Molly Sandén.

Melodifestivalcirkusen är inne på fjärde veckan och på lördag har det blivit dags för årets sista deltävling. När den samlade pressen på onsdagskvällen fick höra bidragen stod det klart att startfältet i Gävle är årets bredaste – här finns något för, nästan, alla.

Till exempel årets enda hårdrocksbidrag.

Stockholmsbandet Eclipse ställer upp med låten "Runaways" som låter ungefär som om Hammerfall hade skrivit en schlager. Om landets hårdrockare tittar på lördag, och om de har installerat Melodifestivalen-appen, lär nog Eclipse kunna stjäla ett gäng röster – om inte annat för basisten Magnus Ulfstedts Nikki Sixx-frisyr.

Schlagerveteraner

Det bjuds också på två riktiga veteraner i sammanhanget. Martin Stenmarck ställer upp med "Whiter shade of pale"/"The world's greatest"-pastischen "Du tar mig tillbaks" medan Linda Bengtzing i "Killer girl" gör klassiskt fräck Linda Bengtzing-schlager.

Och det finns mer.

Frans, som slog igenom som sjuåring med Zlatan-hyllningen "Who's da man", har hunnit bli 16 år och ställer upp med Jason Mraz-doftande "If I were sorry". Dolly Style testar ett, i sammanhanget, mer moget sound i "Rollercoaster" och Panetoz har i "Håll om mig hårt" uppdaterat sin gladhiphop med små balkaninfluenser.

Molly jättefavorit

Men det mesta den här veckan handlar förstås ändå om Molly Sandén. Ända sedan det stod klart att hon ställer upp för tredje gången har hon rankats som storfavorit – inte bara i deltävlingen utan i hela Melodifestivalen.

Hennes "Youniverse" är en storslagen modern poplåt som med ett pampigt nummer lär växa rejält i tv-rutan. Det är alltså exakt den typ av bidrag som har fungerat i tävlingen i år.

Går Molly Sandén inte direkt till final lär det räknas som en stor skräll.

Jonas Ekströmer/TT
Här är hela startfältet i Melodifestivalens fjärde deltävling som hålls i Gavlerinken i Gävle på lördag. Arkivbild.