Nyheter Sverige Sverige-topp

Brevet från Kommunal var massutskick

Utrikesminister Margot Wallström på väg in till interpellationsdebatt i riksdagen.
Utrikesminister Margot Wallström på väg in till interpellationsdebatt i riksdagen.

Riksdagsledamöter från M och KD menar att ett vädjande brev från Kommunals ordförande till utrikesminister Margot Wallströms (S) pekar på korruption. Men brevet, som gällde löner inom FN, skickades först till FN:s generalsekreterare och sedan till en rad regeringar.– Vi har bara översatt det till förståelig svenska, säger Anders Jonsson vid Kommunals internationella enhet.

Den 10 december i fjol skickade Kommunals ordförande Annelie Nordström ett brev till utrikesministern i ett försök att stoppa lönesänkningar för FN-personal som föreslagits av FN:s avdelning för personalärenden, ICSC, rapporterar Expressen och DN.

"Vi ber er därför att se över och föreslå ändringar i ICSC:s förslag så att inga anställda eller deras familjer får det sämre nästa år än vad de har i dag", skriver Kommunal i brevet.

Caroline Szyber (KD) och Ewa Thalén Finné (M), som KU-anmält Wallström, säger till DN att Wallström kan ha påverkats av brevet på grund av sitt hyreskontrakt.

Brevet ett massutskick

Enligt Kommunal är dock inte brevet direkt riktat till Wallström utan en översättning av en skrivelse från PSI, den globala federationen för offentliganställda där Kommunal är ett av medlemsförbunden, som först skickades till FN:s generalsekreterare. Brevet gick sedan ut som ett massutskick till medlemsförbunden som uppmanades att skicka det till regeringarna i sina länder.

– I princip har det gått ut till alla medlemmar i PSI, säger Anders Jonsson, chef för Kommunals internationella enhet, till TT.

Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö säger till TT att brevet "absolut inte" påverkat, eftersom EU företrätt Sverige i frågan och drivit en position som bestämts redan i november.

Värre köpa "dyr lägenhet"

Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionen, menar att Wallström svikit i omdöme som hyrt lägenhet av fackförbundet.

– Det kan bero på att både hennes och andras omdöme har fördunklats av de långvariga förbindelserna mellan de socialdemokratiska politikerna och den förmögna fackliga rörelsen. Man har utnyttjat de här kontakterna under så lång tid att man kanske inte längre ser att det är olämpligt, kanske rent av brottsligt, säger Ahlenius till SVT.

En som tar Wallström i försvar är Mats Svegfors, tidigare borgerlig statssekreterare och chef för Sveriges Radio och Svenska Dagbladet. Svegfors menar att Wallström utsätts för en "direkt oanständig" jakt och att det vore värre om hon köpt en lägenhet, eftersom regeringen försöker få ordning på de överhettade bostadspriserna.

– Regeringsledamöter som investerat hela sin förmögenhet i en dyr lägenhet kommer då i ett mycket speciellt förhållande gentemot åtgärder som syftar till att driva ned värdet, säger Svegfors till SVT.

Att en socialdemokratisk minister hyr en lägenhet av ett fackförbund är problemfritt eftersom båda utgör delar av arbetarrörelsen, menar Svegfors.

– Hela hyresmarknaden bygger på att ett stort antal lägenheter inte förmedlas via bostadskön utan att fastighetsägaren själv bestämmer vem som får hyra, säger han till SVT.