Nyheter Världen

Brexit får EU att skaka

Resultatet har redan fått Nationella frontens ledare Marine Le Pen att ställa krav på en frexit – en fransk folkomröstning om ett utträde ur unionen. Arkivbild.
Resultatet har redan fått Nationella frontens ledare Marine Le Pen att ställa krav på en frexit – en fransk folkomröstning om ett utträde ur unionen. Arkivbild.

Är det början till slutet? Eller början på något helt nytt?Kraven växer på ett förändrat EU sedan Storbritannien bestämt sig för att kliva av.

– Det går inte att dölja det faktum att vi ville ha ett annat resultat, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i en första kommentar till den brittiska folkomröstningen.

– I en fri och demokratisk process har det brittiska folket uttryckt sin vilja att lämna EU. Vi beklagar beslutet, men respekterar det, fyllde EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i lite senare på fredagen.

Beskedet från Bryssel var i stora drag att EU beklagar, men ändå var förberett på att britterna skulle rösta ut sig. Från EU-ledarnas sida vill man nu ha snabba förhandlingar om hur utträdet ska gå till. Från flera håll manas avgående brittiske premiärministern David Cameron att inte vänta med sin formella ansökan.

– Vi väntar oss nu att Storbritanniens regering följer upp det brittiska folkets beslut så fort som möjligt, oavsett hur smärtsam processen kan vara. Förseningar kommer bara att leda till onödigt förlängd osäkerhet, heter det i det gemensamma uttalande som Juncker läste upp i Bryssel.

Skeptiker jublar

EU-fientliga partier som Nationella fronten i Frankrike och nederländska PVV jublade och talade snabbt om folkomröstningar om utträde även för deras länder.

Kommissionsordförande Juncker var dock både kort och kategorisk när han fick frågan om brexit innebär början till slutet på EU.

– Nej, sade Juncker – och lämnade sedan presskonferensen under stormande applåder från närvarande kommissionsanställda, och rentav en och annan journalist.

Men att EU inte kan fortsätta som förut är uppenbart. Donald Tusk tänker redan på tisdag börja diskutera unionens framtida form med de 27 medlemsländer som blir kvar när Storbritannien stiger av.

– Vi ska hålla ett informellt möte i samband med toppmötet (på tisdag och onsdag). Och jag kommer också att föreslå ledarna att vi inleder en bredare diskussion om vår unions framtid, sade Tusk på fredagsmorgonen.

Stärks av motgång?

Optimisterna ser en chans att skapa ett EU med bättre kontakt till medborgarna, utan den byråkratistämpel som ofta sätts på dagens union.

– Man kan se det här som en möjlighet och en frisk fläkt. I alla förändringar gömmer sig också en möjlighet, sade Finlands statsminister Juha Sipilä på en presskonferens i Helsingfors, enligt FNB.

Pessimisterna varnar för att det inte kommer att bli enkelt att samla de vitt skiljda åsikter som råder kring vad EU ska vara eller icke vara.

"Vi kan inte förvänta oss mycket, med tanke på den svaga viljan för reformer och de redan existerande klyftor som finns inom och mellan medlemsstaterna", skrev Fabian Zuleeg och Janis Emmanouilidis från tankesmedjan EPC i en kommentar.

Donald Tusk valde i sin tur att citera sin egen far – och många andra före honom:

– Det som inte dödar dig gör dig starkare, sade Tusk efter Storbritanniens adjö till EU.

HENRIK MONTGOMERY / TT
EU-kritiker i Europa vill nu ha egna folkomröstningar på hemmaplan. Arkivbild.