Nyheter Världen Sverige

Brexit gör det dyrare att studera i Storbritannien

Enligt Jari Rusanen kommer Brexit påverka mobiliteten mellan Storbritannien och Sverige.
Enligt Jari Rusanen kommer Brexit påverka mobiliteten mellan Storbritannien och Sverige.

Omkring 5 000 svenskar väljer varje år att studera i Storbritannien. Enligt Jari Rusanen på Universitets- och högskolerådets internationella avdelning kommer Brexit innebära att färre har råd att studera i landet.

Storbritannien är populärt bland svenskar som väljer att studera utomlands. Landet är förstahandsvalet för studier i Europa och rankas som tvåa i världen efter USA. Men enligt Jari Rusanen, koordinator för Erasmus+ högre utbildning vid Universitets- och högskolerådets internationella avdelning, kommer Brexit innebära att färre svenskar har råd att utbilda sig i landet.

– Nu på en gång kommer Brexit inte påverka någonting. Först är det förhandlingar i ett par år och det kan dröja längre och under den tiden är Strobritannien fortfarande med i Erasmus. Men efter utträdet är det osäkert hur det blir med relationen till EU, säger Jari Rusanen.

► LÄS MER: Experten: Så påverkar Brexit dina sparpengar

När Storbritannien väl lämnar EU kommer möjligheten att studera i landet genom Erasmus att försvinna. Erasmus är ett utbytes program som innebär att studenten är befriad från eventuella terminsavgifter. Omkring 600 svenskar per år studerar i Storbritannien genom programmet och många britter utnyttjar programmet för att studera i Sverige.

– Naturligtvis kan man studera i Storbritannien även utan Erasmus. Men utträdet ur EU kommer att försvåra studentutbytet, säger Jari Rasmusen.

Enligt honom väljer totalt 5 000 svenskar varje år att studera i landet. De som väljer att studera i Storbritannien på egen hand betalar i dag en terminsavgift som motsvarar vad de brittiska studenterna betalar då ingen får ta ut extraavgifter inom EU. En regel som kan slopas vid utträde.

– De som kommer från länder utanför EU betalar redan betydligt högre avgifter så som svensk student kan du räkna med mycket dyrare avgifter, säger Jari Rusanen.

► LÄS MER: Storbritannien vill lämna EU – Det här händer nu

Enligt honom kommer EU-utträdet påverka mobiliteten mellan länderna.

– Men det är en gammal tradition att studera i Storbritannien och det är ett land med flera berömda universitet så det kommer minska hur mycket som helst men det kommer att bli mindre attraktivt, säger Jari Rusanen.