Nyheter Ekonomi Världen

Brexit-stormen rasar vidare i EU

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är i blåsväder efter sina uttalanden i samband med Storbritanniens folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är i blåsväder efter sina uttalanden i samband med Storbritanniens folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap. Arkivbild.

Debatten svallar och brusar när EU:s ledare och politiker fortsatt försöker få grepp om britternas nej till en framtid i EU.Kritiken är bister och oenigheten stor.

När EU-parlamentet på tisdagsmorgonen debatterade förra veckans toppmöte i Bryssel var bitterheten fortsatt tydlig gentemot framför allt Boris Johnson och Nigel Farage – de brittiska politiker som eldade på brexit-sidan, men sedan dess valt att kliva åt sidan.

– De är retro-nationalister. De är inte patrioter – för patrioter ger inte upp när det blir svårigheter, fnös EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Juncker själv har snabbt fått kritik från dem som anser att EU-kommissionen bidragit till brexit genom sin förkärlek för mer överstatliga regler och beslut. Brittiska tidningen Sunday Times citerade i helgen en anonym minister i Tyskland som ska ha sagt att Juncker kommer att tvingas iväg från sin post inom ett år.

Den brittiska folkomröstningen har återigen satt ljuset på EU:s eviga huvudfråga: mer eller mindre. Även om majoriteten i EU-parlamentet fortfarande hoppas kunna gå en medelväg varnar både mer- och mindreanhängarna för konsekvenserna.

– Min grupp vill inte att EU bryts samman, men för att undvika det krävs rejäla reformer, sade Syed Kamall från brittiska Tories på tisdagen.

– En lös konfederation av medlemsstater, baserad på att alla ska vara eniga, kommer inte att fungera. Förändras – eller dö, sade i sin tur den belgiske liberalen Guy Verhofstadt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset