Nyheter Sverige

Britter i Sverige om brexit

Richard Evans arbetar som kock på den brittiska puben Tudor Arms på Östermalm i Stockholm.
Richard Evans arbetar som kock på den brittiska puben Tudor Arms på Östermalm i Stockholm.

Britterna röstar om sin framtid i EU.I Sverige bor ungefär 20 000 britter och skulle Storbritannien rösta för ett utträde kan det påverka deras möjlighet att jobba och studera i Sverige.

På den brittiska puben Tudors arms i Stockholm, där många britter boende i Sverige jobbar och umgås råder delade meningar om brexit.

– Jag röstar inte idag, för att jag är säker på att vi kommer stanna kvar. Det känns som opinionen har svängt sedan politikern Jo Cox dödades. Jag planerar inte att flytta tillbaka till Storbritannien, så för mig personligen skulle det mest innebära besväret och kostanden av att bli svensk medborgare, säger Richard Evans från Glasgow, som bott sex år i Sverige.

"Piskar skräck i väljarna"

David Cathcart har bott i Sverige i 40 år och har inte heller röstat. Han är inte lika säker som Richard Evans på att Storbritannien kommer stanna i EU.

– Det är mest av lättja jag inte har röstat, men jag ser gärna att vi stannar. Jag tror risken finns för utträde, många unga kommer nog strunta i att rösta och då kommer deras åsikter inte bli hörda, säger han.

Patrick, som inte vill uppge sitt efternamn, kommer från södra England och är för brexit.

– Av ett enkelt skäl: jag vill inte att Bryssel ska bestämma över England. Om EU hade funkat hade det varit jättebra, men det är bara en dröm, finansmässigt är det ett sjunkande skepp. David Cameron piskar skräck i väljarna om hur mycket sämre det skulle bli ekonomiskt, men jag tror inte mycket skulle förändras.

"Flera steg bakåt"

Chris Billowes äger Tudors arms och har bott i Sverige i 47 år.

– När jag flyttade hit var det omöjligt att få arbetstillstånd. Nu, om det kommer in en britt hit som är duktig, kan jag anställa direkt. Blir det brexit är det som att ta flera steg bakåt igen. Jag tror att det hänger på de äldre, för dem är den stora boven migrationen, men de ser inte alla fördelar som invandringen ger, säger han.

Christine Olsson/TT
David Cathcart med dottern Lopilmaa som är gäster på den brittiska puben Tudor Arms på Östermalm i Stockholm.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brexit