Nyheter Världen

Britterna hyllade färgstark drottning

Drottning Elizabeth och andra kungligheter dök upp under en gatufest där tusentals britter hyllade sin monark som fyllt 90 år. Drottningen bar rosa och kom i sällskap med bland andra maken prins Philip.
Drottning Elizabeth och andra kungligheter dök upp under en gatufest där tusentals britter hyllade sin monark som fyllt 90 år. Drottningen bar rosa och kom i sällskap med bland andra maken prins Philip.

Drottning Elizabeth har firat sin officiella 90-årsdag klädd i den ena färgstarka kreationen efter den andra. Från kanariegult till neongrönt avslutade hon på söndagen i lysande rosa vid en hejdundrande gatufest.

Tusentals britter passade på att hylla sin färgstarka monark utanför Buckingham Palace där partajet hölls. Statschefen dök upp i en cerise dräkt med matchande hatt, maken prins Philip och andra kungligheter. Brittiska medier konstaterade att till och med vädret, som slog om till sol, var på gott humör under festligheterna.

I ett kort tal tackade Elisabeth de tusentals undersåtar som samlats för att de har gjort hennes 90:e födelsedag "så speciell". Festdeltagarna hade betalat drygt 1 700 kronor för att delta, och en stor del av intäkterna går till välgörenhet i den uppsjö av organisationer som drottningen är beskyddare för.

Elizabeth föddes den 21 april 1926, och följaktligen firas hon på vad som i Sverige är Annikadagen. Men hon hyllas även på den officiella födelsedag med drottningens födelsedagsparad i London, där den 90-åriga fashionistan väckte sensation med årets neongrön dräkt och – förstås – matchande hatt. Den anslående nyansen på kreationerna kallades officiellt limegrön och inofficiellt även illgrön och mycket annat.

Dagen innan bar drottningen kanariegult när hon och prins Philip närvarade i Sankt Pauls-katedralen vid tacksägelsegudstjänsten som inleder firandet och även var prins Philips verkliga 95-årsdag.

Tim Ireland/TT/AP
Brittiska drottningen Elizabeth och hennes make prins Philip under monarkens officiella 90-årsfirande i helgen.
Tim Ireland/TT/AP
Drottning Elizabeth log tillsammans med hennes kungliga familj under sitt officiella födelsedagsfirande i helgen. 90-åringens neongröna, officiellt limegröna, dräkt och hatt väckte sensation i modemedvetna kretsar.
Ian Vogler/TT/AP
Drottning Elizabeth och hennes make prins Philip under tacksägelsegudstjänsten i fredags, som är det inofficiella startskottet för drottningens officiella födelsedagsfirande.