Nyheter Världen

Britterna måste trycka på knappen

Tysklands Angela Merkel hör till de EU-ledare som uttryckt att Storbritannien kan behöva lite tid på sig. Men innan landet trycker på utträdesknappen blir det inga förhandlingar. Arkivbild.
Tysklands Angela Merkel hör till de EU-ledare som uttryckt att Storbritannien kan behöva lite tid på sig. Men innan landet trycker på utträdesknappen blir det inga förhandlingar. Arkivbild.

EU-ledarna garanterar ingen mjuklandning när Storbritannien lämnar EU.Britterna måste trycka på utträdesknappen innan samtal om framtiden kan starta.

EU-ledarna har enats om ett tydligt budskap till den brittiske premiärministern David Cameron inför toppmötet i Bryssel. Varken förhandlingar eller informella samtal om handelsavtal eller samarbetsavtal är aktuella. Först måste Cameron starta processen för ett brittiskt utträde ur EU.

– Det kan inte bli några ytterligare steg förrän det har hänt, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Hon höll en gemensam pressträff tillsammans med Frankrikes president Francois Hollande och Italiens premiärminister Matteo Renzi.

Bekymmersamt

Liknande tongångar hörs även från den svenska regeringen.

– Har man nu fattat det här beslutet i Storbritannien, måste den politiska ledningen ta ansvaret. Det som är bekymmersamt nu är att vi inte ser något sådant ansvarstagande, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Det är upp till Storbritannien att begära utträdesförhandlingar, genom att den brittiska regeringen aktiverar artikel 50 i EU:s fördrag. Den avgående Cameron tänker dock överlämna det beslutet till sin efterträdare som ska utses i början av hösten.

Starka band

I EU finns farhågor för att Storbritannien ska försöka försäkra sig om fördelaktiga villkor utanför EU innan de formella utträdesförhandlingarna inleds.

– Storbritannien vill ha starkast möjliga ekonomiska band med sina europeiska grannar efter brexit, sade David Cameron i det brittiska parlamentet på måndagen.

Londons förre borgmästare Boris Johnson, som tippas bli näste premiärminister, utgår från att Storbritannien även i framtiden ska ha tillgång till EU:s inre marknad och att britterna ska kunna arbeta, studera och leva i EU. Samtidigt ska de själva kunna bestämma vilka invandrare som ska släppas in och slippa betala höga EU-avgifter till Bryssel. EU-kommissionen ville på måndagen inte kommentera realismen i den visionen.

Kan landa hårt

När artikel 50 väl har aktiverats löper förhandlingarna under två år. Om samtliga inblandade är överens om att de ska förlängas, kan de göra det, men annars måste Storbritannien lämna EU efter två år.

Förhandlingar om till exempel handels- eller samarbetsavtal har däremot inget slutdatum och pågår ofta under många år. Storbritannien skulle alltså kunna hamna i ett läge där landet går ur EU, utan att ha ett färdigt handelsavtal. En kraschlandning, som britterna vill undvika.

Företrädare för de andra 27 EU-regeringarna möttes på söndagskvällen i Bryssel för att prata ihop sig inför veckans toppmöte. Det finns förståelse för att britterna behöver tid att tänka igenom sin nya situation. Men samtidigt är EU-länderna eniga om att de måste hålla ihop och att inte enskilda länder ska börja diskutera med britterna. Storbritannien ska inte få fördelar som väcker krav på EU-utträde i andra medlemsstater.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset