Nyheter Ekonomi Världen

Brittisk EU-omröstning kan dröja

David Cameron ägnar mycket av sin tid åt att prata en eventuell "Brexit" i dessa dagar, här med CSU-företrädaren Gerda Hasselfeldt i södra Tyskland häromveckan.
David Cameron ägnar mycket av sin tid åt att prata en eventuell "Brexit" i dessa dagar, här med CSU-företrädaren Gerda Hasselfeldt i södra Tyskland häromveckan.

Storbritannien jagar vidare efter en uppgörelse som kan få väljarna att rösta ja till fortsatt medlemskap i EU.Premiärminister David Cameron kan låta folkomröstningen dröja, i väntan på en bra deal.

Med en månad kvar till det toppmöte i Bryssel där frågan om Storbritanniens framtida relation till EU ska avgöras så reser Cameron fram och tillbaka på kontinenten för att få gehör för sina önskemål.

Fredagens nedslag gjordes hos Bohuslav Sobotka, hans kollega i Tjeckien – ett av de länder som inte alls är förtjust i tanken på att inflyttade EU-medborgare inte ska få fullständiga välfärdsförmåner i Storbritannien förrän efter fyra år i landet.

– Om folk kan hitta andra sätt att på ett effektivt sätt hantera de här problemen så är jag väldigt tacksam, sade Cameron på presskonferensen efteråt.

– Men mitt förslag ligger kvar på bordet till dess att jag känner att det finns något likvärdigt.

Röstar i juni?

Trots motståndet i Öst- och Centraleuropa hoppas Cameron att med "god vilja och hårt arbetet" nå en uppgörelse i februari.

I så fall skulle en brittisk folkomröstning kunna hållas redan i juni. Det gillas av företagen och landets EU-anhängare som vill bli av med ovissheten så fort som möjligt, men också av EU-ledningen och andra EU-länder som vill kunna koncentrera sig på alla andra pågående kriser: främst flyktingkrisen och Syrien, men också ekonomin och relationen till Ryssland.

Kruxet är bara att en påskyndad folkomröstning riskerar att få ett helt annat resultat än det som EU-vännerna önskar. I de brittiska opinionsmätningarna har "lämna EU"-sidan nu tagit ledningen och så länge som flyktingkrisen fortsätter lär knappast EU-kärleken växa.

"Har inte brått"

Cameron tycks därför redo att vänta. Folkomröstningen behöver inte hållas förrän senast den 31 december 2017.

– Om det finns en bra uppgörelse på bordet, så tar jag den. Men jag har inte bråttom. Det är mycket bättre att få det rätt, än att göra det snabbt, betonade Cameron både i Davos i torsdags och i Prag på fredagen.

Under tiden förbereder sig motståndarna på att inte bara få Storbritannien att lämna EU.

– Jag vet inte om vi, Europas folk, kan knäcka den här unionen mellan nu och i juni. Men en sak är säker: vi kommer i alla fall att göra ett rejält försök, lovade Nigel Farage, ledare för det EU-skeptiska partiet Ukip, i EU-parlamentet i tisdags.

Matt Dunham/AP
Nigel Farage. Arkivbild.