Nyheter Sverige

Brittisk press dömer ut Assange

Assange på balkongen på Ecuadors ambassad i London.
Assange på balkongen på Ecuadors ambassad i London.

Wikileaksgrundaren Julian Assange uppmärksammas i dag stort i de brittiska tidningarna – både på nyhetsplats och av flera krönikörer. Och det är inga positiva ord han möts av, enligt en sammanställning av nyhetsbyrån AFP.

"Så, det verkar som att alla är skyldiga utom Assange", skriver The Guardians krönikör Marina Hyde som tycker att han är ynklig.

"Det är värt att notera att ju högre han försöker nå i sin "kamp för rättvisan" desto mindre verkar han", skriver hon.

The Independents krönikör Siobhan Fenton skriver: "Vi vet inte om Julian Assange är en våldtäktsman – så varför är vi så emot att ta reda på om han är det?".

"Det verkar som om att många tycker att arbetet han har gjort med Wikileaks får honom att stå över lagen och att det skulle vara omöjligt att han gjort sig skyldig till ett sexuellt övergrepp", skriver hon enligt AFP.

"Hur vågar de?"

The Daily Telegraph har på nyhetsplats en artikel om att FN har gjorts till åtlöje genom panelens resultat.

The Times skriver att panelen, UNWGAD, tidigare har anklagat Ecuador – som gett Assange asyl och låtit honom stanna på ambassaden i London – för rutinmässig tortyr och godtyckliga frihetsberövanden.

Tabloiden The Suns rubrik lyder: "Hur vågar de? Ilska när FN-panel kräver brittisk kompensation till Assange sedan han flytt rättvisan i tre år".

Har avfärdats

Under fredagen kom beskedet att FN-panelen UNWGAD anser att Julian Assange är "godtyckligt frihetsberövad". Assange själv höll ett kortare tal för det samlade pressuppbådet och några jublande anhängare.

– Om det här illegala, omoraliska och oetiska kvarhållandet fortsätter kommer det att bli konsekvenser för de inblandade parterna, sade han bland annat.

Sverige och Storbritannien har avfärdat FN-gruppens slutsatser.