Nyheter Toppnyheter

Brittisk spiontjänst mest gayvänlig

Spionorganisationen MI5 är mest HBT-vänlig i Storbritannien.
Spionorganisationen MI5 är mest HBT-vänlig i Storbritannien.

MI5 är landets mest gayvänliga arbetsgivare, enligt en ny ranking. För 25 år sedan fick inte ens homosexuella söka jobb på byrån.– Mångfald är viktigt för MI5, säger byråchefen Andrew Parker.

Storbritanniens spionbyrå MI5 prisas i hemlandet som den bästa arbetsgivaren för att uppmuntra till homo-, bi- och transsexuell mångfald (HBT).

MI5 klådde mer än 400 organisationer och har bland annat policydokument, karriärmöjligheter, utbildning och särskilt stöd för HBT-personer. Andrew Parker betonar i ett uttalande vikten av mångfald.

– Inte bara för att det är rätt att representera samhället som vi tjänar, utan för att vi förlitar oss på skickligheten hos de mest talangfulla personerna, vilka det än må vara och var de än är, säger han.

Snabb förändring

Det är Stonewall, en hjälporganisation för kämpar för HBT-personers rättigheter, som utsett MI5 som vinnare genom ett index som tar hänsyn till en mängd olika faktorer.

– Eftersom mycket av MI5:s arbete med att hålla landet säkert av nödvändighet sker i det fördolda är jag glad över att vi kan bli offentligt erkända som en sådan inkluderande och välkomnade arbetsplats, säger Parker vidare.

MI5 har snabbt nått sin nya status. Förbudet för homosexuella att arbeta inom organisationen togs bort först på 1990-talet, enligt The Telegraph. Och för sex år sedan hamnade MI5 först på 134 plats i samma rankning.

MI5 inte ensamma

Ben Summerskill, som leder Stonewall, säger till Telegraph att underrättelsetjänster kan ha särskild nytta av personer inom HBT-världen.

– Människor från alla minoritetsgrupper har erfarenhet av att komma överens med människor som är annorlunda och att passa in.

MI5 är inte ensam organisation som ändat sin attityd gentemot HBT-personer. Systerorganisationen MI6 har exempelvis hissat regnbågsflaggan över sitt högkvarter under London Pride och Flottan hamnar på plats nummer tio i Stonewalls index.

Jonathan Olley/AP/TT
Bonds arbetsgivare, systerorganisationen MI6, har också visat sitt stöd för HBT-personer.