Nyheter Världen

Brittisk storspion sågar MI6 postumt

Dubbelagenten Kim Philby, fotograferad i november 1955. Arkivbild.
Dubbelagenten Kim Philby, fotograferad i november 1955. Arkivbild.

BBC har publicerat en filmad föreläsning med dubbelagenten Kim Philby, som under 30 år spionerade för Sovjetunionen.Under det timslånga talet hånar han den brittiska underrättelsetjänst som han själv officiellt arbetade för.

– Ni har antagligen hört historier om att Secret Intelligence Service (MI6) är en organisation med mytisk effektivitet, något riktigt, riktigt farligt, säger Philby under föreläsningen inför Stasiagenter 1981, som BBC hittat i Stasiarkivet i Berlin.

Därefter går han över till att beskriva hur enkelt det var att stjäla underrättelser:

– Varje kväll lämnade jag kontoret med en stor portfölj full av rapporter som jag själv skrivit, full av filer och dokument från arkivet. Jag brukade ge dem till min Sovjetkontakt på kvällen. Nästa morgon fick jag tillbaka filerna, efter att de fotograferats, och lade tillbaka på sina platser. Det gjorde jag regelbundet, år in och år ut.

Kim Philby har kallats 1900-talets mest framgångsrika spion. Under föreläsningen beskriver dubbelagenten, under muntra skratt, det smutsiga spelet om hur han lyckades få bort sin chef och själv ta över ansvaret för underrättelsetjänstens Sovjetavdelning.

Föreläsningen avslutas med ett enkelt råd till hans spionkollegor bakom järnridån, som han nu postumt har brutit:

– Förneka allt.