Nyheter Ekonomi Världen

Brittiska medier: "Folket har talat"

"David Cameron spelade och förlorade", skriver The Independent.
"David Cameron spelade och förlorade", skriver The Independent.

Det största inrikespolitiska sammanbrottet sedan det första världskriget. Så beskriver The Independent i en ledarartikel segern för brexitsidan i den brittiska folkomröstningen."En explosion av ilska från miljoner människor ur arbetsklassen", skriver The Sun.

"Det här är slutet för David Camerons karriär, som liksom många andra politiska karriärer slutar i ett misslyckande. Han spelade och förlorade", skrev John Rentoul i The Independent, timmar före beskedet att premiärministern avgår.

Det otänkbara har inträffat och "Europa kommer inte att bli detsamma igen", skriver The Guardian i en ledare, som beskriver känslan av chock. Tecknen på en seger för brexit fanns ju där – "men den statistiska sannolikheten för en jordbävning beskriver inte alltid den förvirrade känsla som uppstår när marken skakar våldsamt under dina fötter", skriver Rafael Behr.

Hos de EU-kritiska brittiska tabloiderna jublar man över resultatet. Daily Mail toppar med rubriken "Vi är ute", medan The Sun utropar "See EU later!".

"Folket har talat. Vi har vaknat upp till ett nytt Storbritannien. Det är en monumental vändpunkt i vår historia. För första gången på 43 år så kommer vår nation att stå på egna ben, fri från Europeiska unionen", skriver tidningen i en ledare.

"Vad David Cameron upplevde i går var en explosion av ilska från miljoner människor ur arbetsklassen som inte kan ignoreras... Därutöver var det ett ursinnesvrål från den ökande hopplöshet de upplever i sina liv", fortsätter The Sun.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset