Nyheter Världen

Brittiskt Syrienbeslut på onsdag

Det brittiska parlamentet håller på onsdag en omröstning om brittiskt bombflyg ska sättas in i Syrien, meddelade premiärminister David Cameron på måndagskvällen.

Beskedet kommer efter att labourledaren Jeremy Corbyn på ett internt möte gett Labours parlamentsledamöter rätten att rösta efter sin egen övertygelse när frågan om den brittiska flyginsatsen i Syrien kommer upp.

Corbyn själv är en övertygad krigsmotståndare. Men han har inte hela parlamentsgruppen med sig utan en del av Labours ledamöter stöder premiärminister Camerons förslag att Storbritannien deltar i den USA-ledda koalitionens bombningar av terrorgruppen Islamiska statens styrkor i Syrien.

Cameron försvarar en brittisk insats med att det sker i "självförsvar" för att minska terrorhotet, skriver AFP. Britterna deltar redan i bombningarna mot den jihadistiska extremiströrelsen i Irak.

Jeremy Corbyn, som är starkt ifrågasatt i sitt parti, har stått inför det svåra valet att låta parlamentsledamöterna rösta fritt och därmed försvaga sitt ledarskap, eller att riskera ett uppror i delar av partiets parlamentsgrupp och att skuggkabinettet spricker.

2013 förlorade Cameron omröstningen om militära insatser i Syrien efter motstånd från Labour och även inom det egna Torypartiet.