Nyheter Ekonomi Världen

Brottsutredningar inleds i flera länder

Dmitrij Peskov och Vladimir Putin. Arkivbild.
Dmitrij Peskov och Vladimir Putin. Arkivbild.

Flera länder inleder brottsutredningar efter avslöjandena i Panama-dokumenten för att klarlägga om olaglig pengatvätt har genomförts. Frankrike, Spanien och Australien tillhör de länder som vill granska eventuella skattebrott.

Frankrikes president Francois Hollande har lovat att avslöjandena ska leda till "rättsliga processer".

– Det är goda nyheter att vi känner till dessa avslöjanden för det innebär att vi får in skatteintäkter från dem som har svindlat oss.

Finlands finansminister Alexander Stubb säger att polisen och andra myndigheter ska avgöra om brott begåtts och att avslöjandena skyndar på det internationella samarbetet mot skatteflykt. Norge vill granska dokumenten och få en förklaring från berörda banker.

Anklagelser mot Ryssland

I den enorma läckan om brevlådeföretag i världens skatteparadis spåras även dolda affärer och lån värda motsvarande 16 miljarder kronor till en krets nära Rysslands president Vladimir Putin. Även om Putin inte nämns i dokumenten anses affärerna ha godkänts av presidenten, som kanske även förfogar över vännernas tillgångar.

Men Kreml slår tillbaka. Syftet är att svärta ner Putins rykte inför det ryska parlamentsvalet i höst och presidentvalet om två år, hävdar hans talesman Dmitrij Peskov.

– Putinfobin utomlands har nått sådana nivåer att det i praktiken är tabu att säga något positivt om Ryssland, säger Peskov, som själv avslöjats med ett bolag på Brittiska jungfruöarna.

EU-kommissionär

På måndagen framkom det att den spanske klimat- och energikommissionären Miguel Arias Cañete har kopplingar till de läckta dokumenten. Enligt spanska tidningar kontrollerar Arias Cañetes hustru Micaela och andra i den stenrika sherrysläkten Domecq ett brevlådeföretag i Panama. Enligt Miguel Arias Cañete är dock bolaget inte längre aktivt.

Tidningar på Malta uppger samtidigt att landets energiminister Konrad Mizzi är enda nuvarande ministern i ett EU-land som är indragen i Panamaskandalen.

Advokatbyrån Mossack Fonsecas chef Ramon Fonseca avfärdar att företaget ska ha gjort något fel, och anser sig utsatt för en "internationell kampanj mot personlig integritet".

"Inte ansvarig"

Fonseca hävdar att de allra flesta av de 240 000 bolag som advokatbyrån startat är legitima, men att den inte är ansvarig för vilken verksamhet som bedrivs i dem.

Läckan, en av de största i historien, har visat hur rika och mäktiga människor under årtionden använt brevlådeföretag för att gömma undan kapital för beskattning eller för att tvätta pengar.

Över 140 politiker har använt skatteparadis via Mossack Fonseca enligt det internationella journalistnätverket ICIJ, som samordnat publiceringar om materialet över hela världen. Bland politikerna finns Pakistans premiärminister Nawaz Sharif, Ukrainas president Petro Porosjenko och Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson. Anhöriga till Kinas president Xi Jinping utpekas också i härvan.

Arnulfo Franco/AP/TT
Advokatfirman Mossack Fonsecas chef Ramon Fonseca hävdar att hans företag inte har gjort fel.
Abdeljalil Bounhar
EU:s klimat- och energikommissionär Miguel Arias Cañete. Arkivbild.

Läs också