Nyheter Världen

Brutalt mord väcker nya protester

Studenter protesterar mot mordet på den sekuläre aktivisten Nazimuddin Samad, som blev överfallen, knivskuren och skjuten på en gata i huvudstaden Dhaka.
Studenter protesterar mot mordet på den sekuläre aktivisten Nazimuddin Samad, som blev överfallen, knivskuren och skjuten på en gata i huvudstaden Dhaka.

Ytterligare en ateistisk aktivist har blivit brutalt mördad i Bangladesh. Protester har brutit ut i huvudstaden Dhaka mot mordet, som är det sjätte på drygt ett år, och bedömare varnar för att yttrandefriheten i landet är hotad.

– Minst fyra gärningsmän hackade Nazimuddin Samads huvud med en machete. När han föll till marken sköt en av dem honom till döds på nära håll. Han dog direkt, säger Nurul Islam, polischef i Dhaka, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ingen grupp har tagit på sig mordet, som skedde i närheten av universitet, men polisen tror att det är kopplat till den 26-årige juridikstudentens religionskritik. Angriparna ska enligt polisen ha skrikit "Allahu akbar" (Gud är större) under attacken.

På sin Facebooksida hade han bland annat kallat religion för "den mest barbariska uppfinningen", samt drivit med en hårdför imam som gripits misstänkt för våldtäkt mot en pojke.

Nazimuddin Samad är den sjätte sekuläre aktivist eller bloggare som mördats under de senaste 15 månaderna. I Dhaka samlades enligt AFP över 1 000 studenter för att kräva att de skyldiga ställs inför rätta.

Amerikanska PEN varnar i ett uttalande för att myndigheternas oförmåga att ge skydd åt hotade fritänkare "har skapat ett klimat av rädsla och direkt hot mot yttrandefriheten i landet".

AP/TT
Polis undersöker den plats där den 26-årige juridikstudenten blev mördad.