Sport

Brynäs tappade allt

Brynässpelarna deppar efter förlusten mot Frölunda.
Brynässpelarna deppar efter förlusten mot Frölunda.

Nio förluster på de tio senaste matcherna. Och tappad hemmaplansfördel efter en avslutande 2–3-förlust mot Frölunda – trots att Brynäs hade allt i egna händer inför den avslutande omgången av grundserien.– Jag lider med grabbarna som radar upp feta chanser utan att få utdelning, säger Brynäs assisterande tränare Tommy Sjödin.

Brynäs låg inför det avslutande dramat på en åttondeplats med bättre målskillnad än lagen som jagade underifrån. Men när Örebro tog tre poäng mot Modo, HV71 gjorde detsamma mot Skellefteå och gästande Frölunda vände och vann i Gavlerinken fortsatte Brynäs rasa neråt i tabellen.

Inte så förvånande egentligen då Gävlelagets avslutning av serien har varit en enda lång följetong av nära-men-ändå-ingen-vinst-matcher.

– Det är effektiviteten i målskyttet som inte fungerar. Vi radar upp målchanser i både första och andra perioden utan att få utdelning. Det är svårt för mig att säga varför men det har kanske med självförtroendet att göra. Vi blir lite för heta när vi ska sätta dit dem, saknar den lilla kylan som man har i besluten när man har självförtroendet, analyserar Tommy Sjödin.

Ras i raketfart

Brynäs låg under två tredjedelar av grundserien på en till synes stadig placering runt topp fem men efter sista landslagsuppehållet i februari har resan gått neråt i raketfart.

Skador på nyckelspelare som spelmotorn Anton Rödin och lång måltorka hos höstpigga stjärnor som Greg Scott har bidragit till tabellraset.

– Fast vi hade en period där vi kom tillbaka och vann ett antal matcher utan Anton (Rödin). Men han är SHL:s kanske bästa forward, en spetsspelare och en målgörare så det är klart att det påverkar. Sedan har vi spelat bra i många matcher nu – men utan att vinna. Det är bara att kriga på så kanske vi kan få det att tippa över åt rätt håll, säger Sjödin.

"För ängsliga"

Tisdagens avslutande förlust innebär att Brynäs har förlorat nio av de tio senaste matcherna och matchbilden blev typisk för hur det har sett ut.

Brynäs tog ledningen genom Oskar Lindblom men släppte till en kvittering. Brynäs återtog ledningen genom doldisen Marc Zanetti men tappade bort spelet igen i ivern att bevaka hemmaplansfördelen.

– Vi blir lite för ängsliga när vi får ledningen och backar hem i stället för att vara intensiva i spelet. Vi i ledarstaben får sätta oss ner och komma på någonting som kan gjuta mod i grabbarna inför nästa match.

Den spelas redan på torsdag då Brynäs i första åttondelsfinalen ställs mot Djurgården på Hovet.

Läs också