Nyheter Sverige

Bucht vill hejda foder till vildsvin

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill minska utfodringen av vildsvin.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill minska utfodringen av vildsvin.

Regeringen vill ha bättre kontroll över utfodring av vilda djur, särskilt vildsvin. En föreslagen ändring i jaktlagen innebär att utfodringen kan förbjudas.

– Det är lite av vilda västern på många håll nu, man stjälper ut lastbilslass med bröd eller morötter, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på en pressträff.

Han säger att matningen bidrar starkt till skador på spannmåls- och potatisodlingar och i trafiken, när vildsvinen blir fler och skadar grödor och blir påkörda.

I regeringens proposition finns också krav på att domstol som prövar överklaganden av jakt på björn, varg, järv, lo eller kungsörn ska handläggas skyndsamt. I dag kan dessa processer dra ut så långt att jaktsäsongen hinner ta slut.

Utfodring av vilt, som vildsvin och hjort, blir allt vanligare och förekommer året runt. Enligt landsbygdsministern kan detta bidra till att viltpopulationen växer och även till skador på närliggande jordbruk samt fler trafikolyckor. Syftet med lagändringen är att bättre reglera omfattningen av dessa skador.

Länsstyrelserna får tillsynsansvar och lagändringen träder i kraft den 1 december.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset