Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Buffon: Inte så bra minnen av målet

Sverige möter Italien i EM under fredagen. I det italienska målet står Gianluigi Buffon (i mitten).
Sverige möter Italien i EM under fredagen. I det italienska målet står Gianluigi Buffon (i mitten).

Finns det några halmstrån för Sverige att greppa mot Italien?

Kanske att italienarna sällan gör en bra andra match i ett mästerskap.

– Spelar du dåligt mot de nordiska länderna så förlorar du, säger målvakten Gianluigi Buffon.

En sommarkväll i Porto för tolv år skickade Zlatan Ibrahimovic, med ryggen mot målet, upp sitt högerben på en höjd det inte borde vara och klackade in sitt klassiska 1–1-mål i EM mot Italien.

– Jag har inte så bra minnen av det målet 2004, säger målvakten Gianluigi Buffon på presskonferensen inför mötet med Sverige på Stadium Municipal i Toulouse.

– Senare uppskattade jag tekniken för att göra ett så fantastiskt mål. Han har gjort liknande mål efter det, så det är inte förvånande längre, säger Juventusspelaren.

"En fantastisk spelare"

Den 38-årige landslagskaptenen är den ende från Italiens EM-trupp 2004 som fortfarande spelar för "gli azzurri". Senare samma sommar lämnade Ibrahimovic Ajax och blev lagkamrat med Buffon i Juventus.

– Zlatan var en talang på den tiden, men han var inte fullbordad som spelare. Nu har det gått tolv år och han har visat att han är en fantastisk spelare, säger Buffon.

Varianterna på frågor om Ibrahimovic var många. Kan han spela i Premier League?

– "Ibra" skulle kunna spela i vilken liga som helst, säger förbundskaptenen Antonio Conte.

Hur ska Italien stänga ner Ibrahimovic?

– När vi tittar på motståndare tittar vi på dem som ett lag, mer än som individer., säger Conte och nämner spelare som Emil Forsberg och John Guidetti som andra offensiva vapen.

Finns det en rädsla för Sveriges världsstjärna?

– Självklart är vi medvetna om honom. Han är en av få superstjärnor, som kan göra skillnad för de lag han spelar för, säger Conte.

Rädsla för VM-repris

Ett mantra har gått runt i det italienska lägret under EM i Frankrike – den imponerande premiärsegern (2–0) mot Belgien betyder egentligen inte mer än tre poäng och en bra start på turneringen. Rädslan för att det ska bli en repris på VM 2014 verkar finnas där. Då åkte Italien ut i gruppen – trots en premiärseger mot England.

– Historiskt sett, de två senaste turneringarna, har Italien inte spelat bra i den andra matchen, säger Conte.

Är det Sveriges hopp i Toulouse?

– Spelar du bra mot de nordiska länderna så vinner du, spelar du okej så blir det oavgjort. Spelar du dåligt så förlorar du, säger Gianluigi Buffon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset