Nyheter Sverige Sverige-topp

Bunkerläkare var sjuk – straff sänks

Rätten håller syn på läkarens gård i Skåne, där en bortrövad kvinna hälls fången i sex dagar. Arkivbild.
Rätten håller syn på läkarens gård i Skåne, där en bortrövad kvinna hälls fången i sex dagar. Arkivbild.

Den 38-årige läkare som rövade bort och spärrade in en kvinna i en bunker han byggt på sin gård får straffet sänkt till åtta år – eftersom han har en psykisk störning.– Jag tycker att man är väldigt generös, säger åklagaren Peter Claesson.

Läkaren döms för människorov men frikänns från våldtäkt även i hovrätten. I tingsrätten dömdes mannen tio års fängelse. Men Svea hovrätt anser att det finns omständigheter som ska beaktas i "mildrande riktning", såsom mannens psykiska störning, och dömer honom till fängelse i åtta år.

– Det är helt korrekt att hovrätten har tagit hänsyn till att min klient kommer att deslegitimeras och att han har problem med sin psykiska hälsa, säger hans advokat Mari Schaub.

"Rigoröst planerat"

Enligt domen var människorovet ovanligt rigoröst planerat. "Det rör sig om ett mycket allvarligt angrepp på målsägandens hälsa och trygghet till person. Brottet har därför ett betydande straffvärde", säger hovrättsrådet Camilla Larsson i ett pressmeddelande.

Åklagaren Peter Claesson hade yrkat på att läkaren skulle dömas även för grov våldtäkt, och att han oavsett utgången i det fallet skulle få ett högre straff än tio år.

– Jag hänger inte riktigt med i hovrättens resonemang när det gäller de förmildrande omständigheterna, säger Claesson som anser att utlåtandet om att mannen handlat under en psykisk störning bara bygger på vad den dömde själv berättat.

Isolerad bunker

Läkaren byggde en ljus- och ljudisolerad bunker på sin gård i Skåne. Sedan stämde han träff med en kvinna som han drogade, förde bort och låste in.

Tanken var att hon skulle hållas fången i flera år. Men efter knappt en vecka av skräck och ångest blev hon utsläppt och körd till en polisstation i Stockholm, där mannen greps.

Enligt rätten var läkarens syfte med att hålla kvinnan i fångenskap att tvinga henne "till tjänst som flickvän och framtida sexpartner".

Mannen förnekar att han haft för avsikt att skada eller tvinga kvinnan till något.

Polisen
Säng i bunkern, där en läkare spärrade in en kvinna under flera dagar. Arkivbild.