Sport

Burakovsky hyllas av medspelarna

Förbundskaptenen Pär Mårts var nöjd efter Sveriges straffseger mot Schweiz, 3–2.
Förbundskaptenen Pär Mårts var nöjd efter Sveriges straffseger mot Schweiz, 3–2.

André Burakovsky fick direkt en central roll i Tre Kronor.Och kort efter 3–2-segern mot Schweiz hyllades han av medspelarna och förbundskaptenen Pär Mårts.– När vi förstod att det skulle bli straffar var han direkt med på pappret, sade Mårts efter straffdramat i Moskva.

Washington-spelaren var inte särskilt glimrande under ordinarie tid eller i förlängningen. Men i straffläggningen klev han fram, satte två stycken på Reto Berra och säkrade extrapoängen till Tre Kronor.

– Det märks vem som är pappan... För mig behöver man inte vara den skickligaste spelaren för att vara en straffläggare men man måste älska situationerna. Och det gör ju "Burra". Jag hade ingen tvekan om att han skulle slå en straff, sade förbundskapten Pär Mårts.

Behöver sådana spelare

Backen Adam Larsson:

– Jag vet hur svårt det är att komma hit och spela efter en sådan lång flygresa, sade han.

– Men man behöver sådana här spelare, oavsett om det är i straffar eller inte. Han kommer växa under turneringen.

Målvakten Jacob Markström, även han briljant under straffläggningen, gillade vad han såg av Burakovsky.

– Han var bra även om han hade flugit hela natten, och man får ha i åtanke att det är sex, sju timmar i tidsskillnad, sade han.

Burakovsky matchades in

Pär Mårts valde att starta André Burakovsky i tredjefemman tillsammans med Johan Sundström och Robert Rosén. Om 21-åringen fortsätter där även mot Ryssland på tisdag var något som förbundskaptenen behövde fundera på.

– Jag ville inte slå sönder de andra femmorna bara för att det kom in en ny kille. Utan jag försökte få den här matchen så att han fick spela och komma in i det. "Burra" är stark med pucken, en bra skridskoåkare. Det blir bra, mer och mer med honom, sade han.

Mårts var även osäker på om NHL-svensken kommer att få spela powerplay framöver.

– Det vet jag inte. Vi har så många sådana spelare och det gäller att ge några förtroende snarare än att alla ska få det. Så jag vet inte. Men vi måste göra någonting. Vi gör mål men vi har lägen att göra fler, sade han.