Sport

Burakovsky längtar till debuten

Washingtonproffset André Burakovsky ansluter till Tre kronor och var med på morgonens matchvärmning i Ice Palace inför kvällens VM-match mot Schweiz.
Washingtonproffset André Burakovsky ansluter till Tre kronor och var med på morgonens matchvärmning i Ice Palace inför kvällens VM-match mot Schweiz.

Tio timmars flygresa är inte den bästa uppladdningen.Och inte blev den bättre av att André Burakovsky bara fick en timmes sömn.– Jag är inte så glad på att flyga så jag var ganska nervös under hela resan, säger han inför kvällens Tre Kronor-debut mot Schweiz.

För André Burakovsky fanns det ingen anledning att vänta. Trots den långa flygresan från Washington till Moskva valde han att åka direkt till Ice Palace för att vara med på Tre Kronors förmiddagsträning inför kvällens match mot Schweiz.

– Jag har ny utrustning med mig och nya skridskor som jag aldrig har åkt på, så det var självklart. Jag kände att jag ville gå ut och få igång benen, säger han.

– Men jag mår bra. Jag känner mig bra i kroppen och är inte alls trött. Det ska bli kul att få spela för mitt land. Det är en ära att få dra på sig Tre Kronor-tröjan, och att få göra det med A-landslaget är en helt annan grej. Det är en dröm som ska går i uppfyllelse och jag tycker att det ska bli skitkul.

Tackade ja direkt

21-åringen har inte haft någon större koll på Tre Kronors matcher under ishockey-VM i Ryssland. Det mesta av hans tid har handlat om Washingtons slutspelsserie mot Pittsburgh.

Men när han dagen efter Stanley Cup-sortin, förlust med 2–4 i matcher, fick frågan om VM-spel tvekade han inte.

– Jag sade ja direkt, säger han.

"Utnyttja min fart"

Nu när André Burakovsky är på plats är han inställd på att bidra i offensiven.

– Jag ska utnyttja min fart, speciellt nu när det är stor is igen. Jag ska driva runt backarna, utmana en emot en, gå på mål och jag ska helt enkelt ta fram min offensiva styrka, säger han.

Om det blir en lika bra landslagsdebut som pappa Robert, som gjorde mål i sin första A-landskamp, bryr han sig inte så mycket om.

– Var det VM? Nej, men det spelar ingen roll vem som gör mål. Vi ska bara vinna. Jag ska göra vad jag kan och gör jag mål så gör jag mål, säger han.

Oavsett om Washington-spelaren gör mål eller inte så gör han i kväll något som hans pappa aldrig gjorde under sin karriär: Att spela VM-ishockey med Tre Kronor.

I kvällens match, med nedsläpp klockan 19.15, gör även Anton Lindholm debut. Skellefteå-spelaren anmäldes till Tre Kronors VM-lag efter att Dallas-backen John Klingberg tvingades lämna återbud.

Läs också