Sport Sport-topp

"Burra" avgjorde för Tre Kronor

Sveriges André Burakovsky (nummer 65) klappas om av lagkamraterna efter sitt segermål i straffläggningen mot Schweiz.
Sveriges André Burakovsky (nummer 65) klappas om av lagkamraterna efter sitt segermål i straffläggningen mot Schweiz.

Lång flygresa och få timmars sömn spelade ingen roll.André Burakovsky visade ändå kyla i straffläggningen mot Schweiz.– Jag kommer nog somna ganska gott, sade han efter Tre Kronors 3–2-seger.

Tre minuter in i förlängningen fick han frågan om han ville lägga någon av Tre Kronors straffar mot Schweiz. André Burakovsky tvekade inte, utan svarade "ja, tack" på studs.

Sedan tackade han förbundskapten Pär Mårts för förtroendet på allra bästa sätt.

Washington-spelaren satte första på Reto Berra.

Efter att Nino Niederreiter kvitterat skrinnade 21-åringen ut på isen igen – och avgjorde för Sverige.

– Det har varit en lång dag. Jag kan inte säga att jag är van vid att stanna uppe så här länge som jag har gjort de senaste två dagarna, men det var kul att få spela, sade Burakovsky.

– Och att få göra två straffmål i min första i Tre Kronor var roligt.

Ovan med stor is

Utöver avgörandet i straffläggningen tyckte han att det finns mer att hämta.

– Jag kände mig ganska bra men jag gjorde inte min bästa match. Det var ovant med stor is. I positionsspelet märkte jag att isen var mycket större och när jag trodde att jag låg rätt var jag ändå en meter fel, sade han.

– Det finns mycket att fila på, så det ska bli mycket bättre nästa match.

Det blir gruppavslutningen mot hemmanationen Ryssland. Då ställs han mot Washington-polarna Alexander Ovetjkin, Jevgenij Kuznetsov och Dmitrij Orlov.

– Det ska bli roligt att få spela mot dem. Jag pratade lite med "Ovie" (Ovetjkin) innan han åkte och han sade att han skulle komma efter mig, så det gäller att vara på tårna, sade Burakovsky och berättade hur Sverige ska få stopp på NHL-stjärnorna Ovetjkin och Kuznetsov.

– Han har ett bra skott och är bra en mot en, så vi måste bara ligga nära honom. Detsamma gäller med Kuznetsov, som verkligen är bra en mot en och gillar det. Sedan måste vi fullfölja tacklingarna på dem.

Straffar avgjorde rysaren

Fram till straffavgörandet mot Schweiz var det ett tätt och tajt möte.

Första perioden tillhörde schweizarna och Sven Andrighetto ordnade ledningsmålet efter 18.21.

I andra perioden tog Sverige över – tack vare grinigare och tjurigare inställning. Flera situationer följdes av gruff och när Nino Niederreiter passerade domarens smärtgräns tog Tre Kronor vara på tillfället.

Efter 11.12 av perioden och sex sekunder in i powerplay-spelet petade Johan Sundström, efter en rörig situation framför Reto Berra, in kvitteringen.

Med var sitt powerplay-mål i sista perioden – Denis Hollenstein för Schweiz och Gustav Nyquist, med sitt sjunde VM-mål, för Sverige – blev mötet i Moskva en rysare som avgjordes, trots svensk press i förlängningen, med straffar.

– Det var en bra match för oss. Schweiz gick ut hårt och spelade bra. Sedan var domaren kanske lite för petig. Det var många utvisningar som hade kunnat avgöra för något av lagen, sade Burakovsky.

– Det tog bort istid, så jag spelade inte så mycket.

Men när det väl gällde i straffläggningen fick han vara på isen och då imponerade han tillsammans med målvakten Jacob Markström.

Kort efter matchen längtade dock Burakovsky till sängen.

Sverige, som redan inför mötet med Schweiz var klart för kvartsfinal, avslutar gruppspelet mot Ryssland på tisdag. Då med NHL-förstärkningen Mattias Ekholm, Nashville, i laget. Den 25-årige backen väntas anlända till Moskva under måndagsmorgonen, i god tid före Tre Kronors träning.

Läs också