Nyheter Sverige

Busch Thor ber om tålamod med KD

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ber väljarna ge partiet lite mer tid för förnyelsearbetet.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ber väljarna ge partiet lite mer tid för förnyelsearbetet.

KD-ledaren Ebba Busch Thor ber om tålamod med Kristdemokraternas förnyelse. Men hon är helt klar över varför hon tänker gå med i Pridetåget, något hon fått viss intern kritik för.

Det beror inte på, hävdar hon, att hon skulle var trött på någon heteronorm.

– Det handlar inte om det. Fortfarande är det alltför många som vittnar om att de inte blir respekterade för det de är när de kommer ut som homosexuella. Det är fullständigt oacceptabelt. Jag vill bidra till att vända den utvecklingen, säger hon i en intervju med TT i Almedalen.

Att stå upp för det i en synlig manifestation är en god norm, menar hon.

– Vi är ett värderingsparti, ett kristdemokratiskt parti, säger hon och ber både partivänner, väljare och omvärld att ge KD lite mer tid med sitt förnyelsearbete.

– Det vi gör är inget allmänt positionerande, säger hon och tillägger att opinionssiffror som ligger stadigt under riksdagsspärren inte är skäl att rygga tillbaka.

Inga ultimatum

Hon säger att KD kommer att ha ett eget valmanifest, men att Alliansen också kommer att ha ett gemensamt, men mindre omfattande, manifest inför valet 2018.

– Det är bra om vi har några grundläggande vallöften vi är överens om och sedan får valresultatet avgöra förhandlingarna efter det, säger Ebba Busch Thor.

Hon vill inte gå in på om det finns några ultimativa krav från KD inför en alliansförhandling.

– Det är viktigt för allianssamarbetet att vi inte ställer ultimatum. Men vi kommer att driva på för ett stopp för folkmordet i Syrien och familjers valfrihet, säger Ebba Busch Thor.

Hon säger att hon inte har uppfattat Liberalernas krav om mer pengar till försvaret som ett ultimatum som kan störa arbetet med ett Alliansmanifest.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset