Nyheter Sverige

Bussbråk kan stoppa Borlängetrafik

I en infekterad konflikt har bussbolaget Dalatrafik polisanmälts och nu riskerar all tätortstrafik att ställas in. Arkivbild.
I en infekterad konflikt har bussbolaget Dalatrafik polisanmälts och nu riskerar all tätortstrafik att ställas in. Arkivbild.

Några herrar som trygghetsvärdar på en busslinje i Borlänge har retat upp fackförbundet Transport.I en infekterad konflikt har bussbolaget Dalatrafik polisanmälts och nu riskerar all tätortstrafik att ställas in.

Bråk och stök på bussar i Borlänge fick Dalatrafik att ta till en ny metod. Ett par äldre herrar från Somaliska pensionärsföreningen utrustades med varsitt busskort, samt ett bidrag till sin föreningslokal, för att agera bussvärdar. Men initiativet togs inte väl emot av fackförbundet Transport. Bakgrunden är att bevakningsbolaget Securitas för några veckor sedan blev av med uppdraget att ha väktare ombord på den stökiga linje 3. Och enligt Transport bör en varaktig bevakning mot ersättning, som exempelvis fria busskort, betraktas som yrkesmässig, skriver dt.se.

– Om föreningar och andra juridiska personer utan auktorisation ska få utföra bevakningsuppdrag mot betalning så urholkar det branschen, säger Rose-Mari Settergren på Transport till Transportarbetaren.

Länsstyrelsen i Dalarna drog samma slutsats som facket och polisanmälde Dalatrafik.

Dalatrafiks vd Conny Strand håller inte med om slutsatsen:

– De är inte vakter och kommer inte att bli det. De är bussvärdar.

Arbetsmiljöombudet Per Lundqvist vid bolaget hotar nu att stoppa tätortstrafiken i Borlänge om inte lugnet lägger sig på bussarna.

– Jag kan ställa busstrafiken. Och det gäller då inte bara linje 3 utan då ställer vi all stadstrafik, säger han till SVT Dalarna.