Sport Skidor Sport-topp

Byggmark nära pallen efter superåk

Jens Byggmark blev fyra i Wengens slalom.
Jens Byggmark blev fyra i Wengens slalom.

Han har funderat, experimenterat, letat efter det kunnande som försvann.Den som söker finner.Jens Byggmark hittade det mesta i andra åket i Wengens världscupslalom. Med minsta möjliga marginal missade han prispallen.

Det är sällan kul att bli fyra. I synnerhet inte när avståndet till två stadiga pjäxor på prispallen är så löjligt liten som en hundradel av en sekund.

Tävlingsmänniskan Jens Byggmark hade svårt att smälta att han var så nära.

– Jag kan inte vara glad över en fjärdeplats utan jag stör mig på den där hundradelen, säger han till SVT.

"Fantastiskt skönt"

Men slalomåkaren Jens Byggmark tyckte att det var en underbar dag i snöyran och i backen där han kom tvåa för åtta år sedan.

– Att känna att jag kan ha den åkning jag vet att jag har, men som jag inte riktigt fått ut i början av säsongen och i slutet av förra säsongen... det är fantastiskt skönt att det på något plan stämmer för mig.

– Just (andra) åket var otroligt skönt.

Byggmark har mixtrat med utrustningen, testat och undrat varför de där sköna åken på träning inte kommit när det dragit ihop sig till tävling. Han vet ju att han kan, han vet vad han tidigare gjort. Men i stället för att misströsta har han lutat sig mot känslan att snart lossnar det.

Snabbast i andra åket

Han trodde att något var på gång lagom till Wengen. Han fick fel för att sedan få rätt. 22:a plats efter första åket talade mest för ännu en dålig dag på jobbet för svensken, som fram till söndagens fullträff som bäst nått 17:e plats i en världscupslalom i vinter.

Men i andra åket släppte allt.

Byggmark var snabbast av alla i åket och fram tills att det var norrmannen Henrik Kristoffersens tur som siste åkare stod han kvar på podiet i målområdet, som trea efter italienarna Guiliano Razzoli och Stefano Gross.

Våndades, hoppades, men bara för att bli besviken.

Myhrer delad sjua

Kristoffersen, vinterns suverän, höll för trycket och tog säsongens fjärde slalomseger och petade samtidigt bort Byggmark från topp-3.

Med André Myhrer som delad sjua (näst snabbast i andra åket) och Mattias Hargin på 13:e plats var det ändå en svensk fullträff efter en vinter där två tiondeplatser skapat åtskilliga frågetecken kring vad svensk herrslalom egentligen sysslar med.

Byggmark till SVT om fullträffen:

– Enkelt förklarat är det att skidorna går in. Jag själv bestämmer hur fort jag ska åka, jag själv kan pusha så hårt jag vill, vet att jag löser alla situationerna. Blir jag lite sen så kan jag sätta i lite hårdare och såna grejor, säger 27-åringen.

Axel Bäck och Anton Lahdenperä åkte båda ur i första åket.