Nyheter Sverige Sverige-topp

Calle Jonsson inte längre efterlyst

Calle Jonsson på en bild från 2004. Arkivbild.
Calle Jonsson på en bild från 2004. Arkivbild.

Calle Jonsson, som misstänks för ett mordförsök i Grekland, är inte längre efterlyst i Sverige, skriver Expressen. Åklagaren har avblåst efterlysningen.

– Det gjordes nyligen, säger Marie Lind Thomsen, vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren, till TT.

Anledningen är att hon bedömer att ärendet inte hinner handläggas i Sverige innan brottet preskriberas den 26 juli i år.

Röra sig fritt

TT: Så Calle Jonsson kan nu röra sig fritt?

– Ja, så länge han håller sig inom Sverige. Om han åker utanför landsgränsen är det andra länders bestämmelser som gäller, och det kan variera.

Den nu 33-årige Calle Jonsson åtalades för mordförsök på en man på den grekiska ön Kos 2001. Han friades dock för tio år sedan, men i slutet av 2014 kom en arresteringsorder från Grekland. Calle Jonsson förhördes under förra sommaren, men när han skulle delges utredningen var han försvunnen och polisen har inte lyckats hitta honom.

TT: Har ni gjort stora ansträngningar för att få tag på honom?

– Vi har gjort som vi brukar göra. Exakt vad vill vi inte tala om därför att det här är inte den ende killen som kommer försöka hålla sig undan i världshistorien och vi vill inte berätta hur vi jobbar, säger Marie Lind Thomsen.

Enligt åklagaren ska Calle Jonsson fortfarande vara efterlyst av Grekland.

"Gått troll i ärendet"

Calle Jonsson försvaras av advokat Leif Silbersky. Hans kommentar om att åklagaren har meddelat att Calle Jonsson inte längre är efterlyst i Sverige är:

– Det är givetvis positivt ur den synpunkten att hon har insett att det är orimligt att leta efter någon person när ett påstått brott som ägde rum för 15 år sedan nu preskriberas.

Leif Silbersky vill inte berätta vilka eventuella kontakter han har haft med Calle Jonsson under de senaste månaderna.

TT: Anser du att det här är slutet på den här historien?

– Det vet man inte. Det tycks ha gått troll i det här ärendet.